Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Oglasila se i udruga Roda

Ni bebi Maši otac nije mogao biti prisutan na porodu: Peđa Grbin pozvao Beroša i Vladu da riješe problematiku

U ovim trenucima pratnja na porodu moguća je u Puli, Čakovcu, Pakracu, Vinkovcima i Rijeci.

U većini bolnica diljem zemlje očevi ne smiju prisustvovati porodu zbog epidemije, a od prije 5 dana nijedna bolnica u Zagrebu nema više tu mogućnost. Požalio se na to i budući otac, predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, a za RTL odgovorio mu je i resorni ministar Beroš

Ovo je beba Maša, novi član obitelji Pracarić. Njezin otac nije mogao prisustvovati porodu po ažuriranim korona pravilima u bolnici Sveti Duh u Zagrebu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ja sam bio spreman već otići, ne bi mi bio problem kaj se toga tiče, s njom sam bio na porodu 4,5 sati smo bili tamo i više. Ne bi mi bio problem i drugi put. Mi smo za, ali moramo doktore slušati, kaj da velimo.", rekao je otac Janko Pracarić

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i prekapacitiranosti odjela Klinike do daljnjeg se obustavlja pratnja, piše na stranicama bolnice već 5 dana.

"Prevelika je gužva, imaju previše žena rodilja i jednostavno to više nije bilo izvedivo i ta korona kako je opet sad malo krenula.", kazala je majka Martina Špoljarić Pracarić.

Tako sada nijedna bolnica u Zagrebu više ne dozvoljava pratnju na porodu. Požalio se na to budući otac - predsjednik SDP-a, Peđa Grbin. 

"Želim prisustvovati tom činu, želim biti sa svojim djetetom od trenutka njegovog rođenja.", rekao je saborski zastupnik Peđa Grbin.

Smatra da se to ipak može uz poštivanje epidemioloških mjera. 

Saborski zastupnik Peđa Grbin predlaže: "Na način da se traži testiranje, dokaz o tome da je osoba preboljela COVID ili potvrda o cjepljenju koja pokazuje da osoba neće predstavljati rizik." 

Večer prije na Facebooku je pozvao Vili Beroša te cijelu Vladu da riješe tu problematiku. Ministar za RTL odgovara - poslao sam zahtjev struci. Razgovarao je o tome na sastanku s ravnateljima bolnica. U jednoj se, kaže, odustalo zbog povećeg broja trudnica s koronom. 

Ipak... 

"Potpuno sam siguran da ukoliko postoje organizacijski uvjeti kao i u ostalom i do sad te ukoliko je PCR metoda je relevantan dokaz da nema opasnosti od prenosa zaraze na majku, dijete ili druge pacijente ili zdravstvene radnike da će svi ginekolozi, epidemiolozi omogućiti prisustovanje porodu.", smatra ministar zdravstva Vili Beroš.

Pratnja na porodu je moguća u sljedećim bolnicama:

U ovim trenucima pratnja na porodu moguća je u Puli, Čakovcu, Pakracu, Vinkovcima i Rijeci. 

"Partner rodilje u rođaonicu pristupa na način da napravi brzi antigenski test na COVID-19 te oblači mantil, nazovke za cipele, kapu i pojačanu masku FF52 ili 3 pri prisustvu na porodu.", objasnila je primalja iz Opće bolnice Pula Tea Zubonja.

Od početka pandemije kada su i krenule zabrane, udruga Roda upozorava na važnost sudjelovanja partnera u rađaonici. 

Vezana vijest

novorođenče

"To je usprkos smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, ali i drugih relevantnih europskih društava koji kažu da je pratnja na porodu treba ženama, nužna je i nije nešto što se smije zabranjivati.", kazala je voditeljica programa Reproduktivna prava u Udruzi Roda Daniela Drandić.

Potpune zabrane će nestati kad prođe pandemija, a neki sretnijih očevi mogli bi na porod i uz covid potvrde.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!