Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PORUKA MINISTRA

VIDEO Beroš otkrio koliko građana odbija AstraZenecu: 'Nema dokaza za limitiranje upotrebe. Nuspojava ima i od analgetika'

Ministar Vili Beroš komentirao je AstraZenecu, a osvrnuo se i na dug prema veledrogerijama

Uoči sjednice Vlade izjavu su dali ministar obrazovanja Radovan Fuchs, ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. 

Ministar zdravstva Vili Beroš na početku je obavijestio javnost o sastanku ministara zdravstva članica EU o cjepivu AstraZenece ne kojemu nije postignut zajednički dogovor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mislim da trebamo obavijestiti hrvatsku javnost o sastanku koji je bio jučer u popodnevnim satima, neformalni sastanak ministara zdravstva EU na inicijativu portugalskog predsjedništva."

Podsjetio je i na odluku EMA-e o tome da korištenje cjepiva donosi više koriste nego rizika: "Nema dovoljno dokaza za limitiranje cjepiva u ovom trenutku."

"Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije", rekao je i dodao da većina zemalja nastavlja s neograničenom upotrebom AstraZenece.

Vezana vijest

Koronavirus

Kaže kako je većina ministara se složila da treba imati harmonizirani stav o upotrebi AstraZenecina cjepiva.

"Mi svakodnevno uzimamo analgetike koji imaju nuspojave. Kolegica mi je danas ispričala da je najgoru reakciju imala na Aspirin. Cjepivo spašava živote", rekao je.

"HZJZ i HALMED pomno prate situaciju s nuspojavama i svaki slučaj i dalje će se detaljno procjenjivati", objasnio je Beroš.

Ponovio je kako je zaključak sastanka da nema dovoljno dokaza za ograničavanje AstraZenece. 

Naglasio je kako imaju najviše Pfizerovog cjepiva.

Na pitanje o tome koliko ljudi odbija cijepljenje AstraZenecom odgovorio je: “Između 25 i 35 posto. Brine nas to i pokušavamo to riješiti. Postoje područja u Hrvatskoj gdje to nije problem”.

"Ukupno je naručeno najviše Pfizerovog cjepiva, svjesni smo odbijanja AstraZenece i razmišljamo kako to riješiti".

Na pitanje hoće li se komunicirati s građanima i krenuti s nekakvom kampanjom, kako bi se vratilo povjerenje u AstraZenecu, odgovorio je: "Naravno. Potpuno je jasno da će se kampanja sad aktualizirati, kad budemo ulazili u treću fazu i cijepljenje mlađih ljudi. Činjenica je da je cijepljenje vrlo korisno."

Vezana vijest

astrazeneca cjepivo koronavirus

Republika Hrvatska temeljila je svoje odluke na znanosti, rekao je Beroš komentirajući odluke drugih zemaljal o AstraZeneci: "Kada se znanstveno utemelji da postoji određeni rizik u određenom spolu ili dobnoj skupini, onda se to komunicira, za sada toga nema."

"Mislim da moramo biti fleksibilni i zaštititi našu populaciju na najbolji mogući način. Naše je komunicirati i prilagođavati se. Ako stariji odbiju, naše je prilagoditi se tome", dodao je. 

Nakon novinarskog pritiska ministar je kratko komentirao situaciju s lijekovima i veledrogerija: "Oko lijekova ću vrlo kratko reći da se intenzivno radi na rješavanju tog problema."

“Ravnatelji mi ističu probleme, no u ovom trenutku nema velikih problema”, rekao je Beroš.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!