Ostani doma
Novosti / Hrvatska

GOSTOVALA U RTL-U DANAS

Savjetnica ministra odgovorila je li se smrt male Nikoll mogla spriječiti i najavila: 'Planiramo zapošljavanje do 250 stručnjaka'

O slučaju smrti malene Nikoll govorile su sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Peto Kujundžić i savjetnica ministra Zvjezdana Bogdanović

O slučaju smrti malene dvoipolgodišnje Nikoll i stanju u sustavu socijalne skrbi u RTL-u Danas govorile su sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Peto Kujundžić i savjetnica ministra za socijalnu politiku Zvjezdana Bogdanović

Savjetnica ministra odgovorila je na pitanje je li se smrt Nikoll mogla spriječiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Teško je reći je li se moglo u potpunosti spriječiti. Sigurno da, da roditelji nisu reagirali onako kako jesu, da u nekom trenutku netko nije procijenio da dijete može biti vraćeno u biološku obitelj koja je, doista, procijenjena rizičnom obitelji", kazala je Bogdanović.

No, dodala je da u tome sustav socijalne skrbi nije sam.

"Postoje protokoli za sprječavanje nasilja u obitelji koji vrlo jasno kažu da trebamo reagirati u isto vrijeme i vrlo koordinirano svi koji smo dionici takvog sustava i takvih protokola. To podrazumijeva i reagiranje odgojno-obrazovnog, zdravstvenog i pravosudnog sustava i sustava socijalne skrbi. U ovom slučaju očito nisu svi reagirali istovremeno na način na koji su trebali reagirati", kazala je Bogdanović.

Ako se utvrde propusti, slijede sankcije

Bogdanić je kazala da vjeruju da će o stručni nalaz o slučaju male Nikoll imati sljedećeg tjedna. Najavila je da će "sigurno slijediti sankcije", ako se utvrdi da je netko u sustavu zakazao. 

"One imaju više razina, od ukora do gubljena licence i, možda, i otkaza. Ali to prvenstveno treba dokazati", rekla je Bogdanović.

Lana Peto Kujundžić je kazala kako već 20-ak godina svjedoči praksi da se govori da "roditelj ima pravo na dijete, kontakte i da će on napraviti dobro za svoje dijete". 

"Ja svjedočim upravo obrnuto. Da bi dijete trebalo imati pravo i prvenstveno gledati njegov interes, a ne puštati roditelje da im kroz određeno vrijeme dajemo pravo na priču ti ćeš se popraviti, ti ćeš se izliječiti, više nećeš biti ovisnik, alkoholičar, promijenit ćeš ponašanje", kazala je i dodala da stručnjaci u roku tri do pet mjeseci mogu utvrditi hoće li se popraviti kompetencije roditelja. 

"Za tri do pet mjeseci možemo sa sigurnošću reći sudu - oduzmite im to pravo i dajmo dijete na posvojenje", rekla je Peto Kujundžić.

Novo zapošljavanje u sustavu

Bogdanović je kazala da će se sigurno ići u zapošljavanje novih socijalnih radnika jer u sustavu ima premalo stručnjaka, a previše korisnika.

"Ministar i svi mi od prošlog tjedna radimo akcijski plan u kojem želimo brzo reagirati na potrebe sustava. Planirali smo zaposliti više od 200 ili 250 stručnjaka u sustavu socijalne skrbi", kazala je i dodala da tim zapošljavanjem žele jačati i centre za socijalnu skrb i obiteljske centre.   

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!