Ostani doma
Novosti / Hrvatska

KAOS OKO CIJEPLJENJA

Ministarstvo zdravstva pojasnilo kako je došlo greške na platformi za cijepljenje: '20 posto poziva otišlo je mlađim osobama'

Ministarstvo zdravstva pojasnilo kako je došlo greške na platformi za cijepljenje: '20 posto poziva otišlo je mlađim osobama'
Marin Tironi/PIXSELL

U Ministarstvu tvrde kako nije riječ o ljudskoj grešci već o algoritmu

Mlađi građani i oni bez komorbiditeta počeli su u nedelju dobivati pozive za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu. To je mnoge začudilo jer to nisu bili osobe i prioritetnim skupinama, no iz Ministarstva tvrde kako se radio o popunjavanju mjesta onih koji su odbili AstraZenecu.

Iz Ministarstva zdravstva kažu kako, neovisno o tome kada je registrirana prijava na platformi cijepise.zdravlje.hr, stariji građani i pacijenti s kroničnim bolestima imaju prednost, a pozivi mlađima i onima bez kroničnih bolesti upućuju se u slučaju odustajanja onih iz prioritetnih skupina i to isključivo prema algoritmu koji zamjenske kandidate traži s obzirom na dob i zdravstveno stanje.

Vezana vijest

Cijepljenje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog tehničke pogreške prilikom automatske obrade datoteke za utorak preostali termini nisu se popunili prema potvrđenom algoritmu.

Iz Ministarstva zdravstva su priznali da se dogodila greška. Oko 20 posto poslanih mailova poslano je osobama mlađe životne dobi bez kroničnih bolesti. Ukupno je bilo pozvano 3000 ljudi.

Tvrde kako nije riječ o ljudskoj grešci već o algoritmu. Kad su uvidjeli grešku, u Ministarstvu su odlučili da neće pozivati nazad ljude da se ne cijepe.

Najavljuju da će sutra bi trebalo sve raditi kako treba. Nemaju informaciju je li netko među cijepljenima od onih koji su se prijavili u testnoj fazi.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!