Ostani doma
Novosti / Hrvatska

apel zračnoj luci zagreb

Croatia Airlines zaratila s Ryanairom: 'Nedopustivo je da nacionalni zračni prijevoznik financira dolazak svoje konkurencije'

Državna aviokompanija smatra da joj se postojećim stanjem ugrožava ravnopravno tržišno natjecanje

Croatia Airlines uputila je apel Zračnoj luci Zagreb - traži iste uvjete, odnosno veće popuste koji su ponuđeni niskobudžetnom Ryanairu. Državna aviokompanija smatra da joj se postojećim stanjem ugrožava ravnopravno tržišno natjecanje i izbija novac iz džepa.

Ukoliko im zračna luka udovolji zahtjevu, iz Croatije najavljuju i niže cijene karata. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Još nisu ni poletjeli iz Zagreba, a već je naša nacionalna aviokompanija "zaratila" s irskim Ryanairom.

Vezana vijest

Ryanair

''Ono što je nedopustivo je da nacionalni zračni prijevoznik financira dolazak svoje konkurencije'', rekao je direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa Slaven Žabo.

Sporno im je što na Zračnoj luci Franjo Tuđman čine 60 posto godišnjeg prometa, no irski niskobudžetni avioprijevoznik je, kažu, taj koji dobiva daleko bolje uvjete - ne mora plaćati usluge slijetanja, a na putničku naknadu ima popust od 80 posto.

''CA bi temeljem takvog modela ostvarila cjenovnu pogodnost od 135 milijuna kuna na razini poslovne godine, što bi nas dovelo u priliku da umjesto iskazanog gubitka u 2019. godini od 80-ak milijuna kuna, ostvarimo neto dobit od 55 milijuna kuna'', kazao je Žabo.

A za takav Model poticajnog razvoja, zagrebačka zračna luka odlučila se koncem prošle godine kako bi i privukla Ryanair da otvori svoju bazu u Zagrebu s 12 linija.

''CA je prethodnih godina zaista otvarala nove linije iz Zagreba, tu je niz destinacija, možda više čak od njih 10, no u tom trenutku ovakvog poticajnog programa s ovakvim popustima nije bilo'', rekao je Gojko Mavrinac, glavni urednik portala Croatian Aviation.

Vezana vijest

Avioni

Na čak osam od 12 Ryanairovih linija - Croatia već leti i to po višim cijenama. No, jesu li ova dva avioprijevoznika uopće usporediva?

''Cijena je kod Ryanaira uvijek bombastično najavljena kao vrlo povoljna, no kad uzmete u obzir sve ostale činjenice poput check in-a, odnosno prijave na let u zračnoj luci, kod Ryanaira ćete to platiti dodatno 470 kuna, ako želite dodatnu prtljagu, bolje sjedalo u avionu ili hranu na letu, onda ćete cjenovno doći vrlo blizu CA'', rekao je Mavrinac.

Iz Croatije pak tvrde:

''Ukoliko uspijemo postići komercijalne uvjete jednake onima koje je dobio Ryanair na našoj matičnoj zračnoj luci, svakako ćemo biti u mogućnosti dio tih sredstava usmjeriti ka snižavanju cijena karata'', rekao je Žabo.

Vezana vijest

Aerodrom, zrakoplov

A da će se postići dogovor dviju strana, uvjereni su u Ministarstvu.

''Mi ćemo potaknuti da Croatia Airlines dobije uvjete poslovanja kao što je dobio u ovom slučaju Ryanair i komercijalni interes CA u tom smislu mora biti zadovoljen, a s druge strane normalno da nam je interes i da Zračna luka Zagreb ima što veći broj putnika'', kazao je Tomislav Mihotić, državni tajnik za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju.

Podsjetimo i da je zbog štete uzrokovane koronom, Vlada Croatia Airlinesu odobrila gotovo 90 milijuna kuna državne potpore. Iz zračne luke najavili su za sutra odgovor, dok su nam iz Ryanaira tek poručili da na ovu temu - nemaju komentar. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!