Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Prenosili ih na YouTubeu

VIDEO Marić oprao Beroša! Mislio da nema kamera: 'Neću odgovarati za svoje postupke'

Ministar financija prezentirao je brojke koje pokazuju kako su dramatično rasli troškovi zdravstva

"Jako mi se sviđa da smo ovdje bez kamera. Ne moramo se suzdržavati, možemo krajnje otvoreno govoriti", rekao je ministar Zdravko Marić tijekom sjednice saborskog Odbora za zdravstvo na temu "Hitna potreba reforme zdravstvenog sustava".

I govorio je Marić zaista otvoreno i radio priličano izravan pritisak na prisutnog ministra Vilija Beroša da počne smanjivati rashode zdravstvenog sustava, ali nije znao da se sjednica prenosi preko saborskog Youtube kanala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Beroš je, pak, odgovornost prebacivao na premijera Andreja Plenkovića, tvrdeći da mu je već ranije dostavio prijedloge, ali da on oklijeva zbog lokalnih izbora.

Ministar financija prezentirao je brojke koje pokazuju kako su dramatično rasli troškovi zdravstva, piše Novi list.

"Za ovu godinu su predviđeni transferi bili 2,7 milijardi, a bit će gotovo deset milijardi kuna. Rekao sam, ajmo sve anulirati. Malo sam se jučer na kraju sastanka našalio, ako mi još netko dođe s tezom da Ministarstvo financija nešto duguje, neću odgovarati za svoje postupke.

Ne možemo više. Teško mi je, nisam dovoljno pametan da bih objasnio kako to u covid godini toliko rastu troškovi za lijekove, pa i ove posebno skupe. Svi živi rastu, a imamo podatke o smanjivanju medicinskih zahvata.

Čujte, meni banka dođe i kaže plati mi kamatu deset posto. Ali, nikad to neću prihvatiti, sjednem i tučem se s njima. Danas je glavna tema odakle novac za veledrogerije. Kao da smo negdje imali zakopan novac, ljudi, povećali smo deficit, o čemu pričamo.

Nemam nikakve sefove tamo u Ministarstvu i odjednom sam ih odlučio otključati. Taj dug prema veledrogerijama sada jednostavno pretačemo u dug prema bankama, prema onima kod kojih ćemo se već zadužiti.

Zato sljedeći korak mora biti reforma, nešto što će Ministarstvo zdravstva predložiti. Ako ostane ovakva dinamika, mi smo za godinu dana na istom i nismo ništa napravili. Podržavam što god predložite, samo da idemo prema racionalizaciji", poticao je Marić kolegu Beroša.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!