Ostani doma
Novosti / Hrvatska

odgođeni sakramenti

Vjernici ljuti na Uzinića zbog odgode krizmi: 'Mene samo zanima da li ste vi mason?'

Vjernici ljuti na Uzinića zbog odgode krizmi: 'Mene samo zanima da li ste vi mason?'
Grgo Jelavic/PIXSELL

U komentarima ispod njegove objave na Facebooku bilo je i onih koji su ga podržali, ali i oni koji su ga zbog ove odluke kritizirali

Riječka i Dubrovačka biskupija ograničile su broj ljudi koji mogu biti na misi. Odgođene su i prve pričesti i krizme. Riječki nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Dubrovačke biskupije Mate Uzinić u subotu zbog odg8ađanja sakramenata vjernicima obratio je na Facebooku.

''Dragi prijatelji,

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao neke vjernike. Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima. Ograničenja nisu nikad bila cilj. Ona su uvijek sredstvo. Je li to najbolje sredstvo, ne znam. Ali znam da nam u ovom teškom vremenu to sredstvo omogućuje pokazati svoju kršćansku solidarnost sa svima drugima u društvu kojemu i mi kršćani činimo dio. Ograničenja koja ponizno i u ljubavi za druge prihvaćamo su naš vjernički doprinos da se teška situacija s pandemijom koju proživljavamo s cijelim svijetom stavi pod kontrolu, kako bi zdravstveni sustav mogao funkcionirati i moglo biti spašeno što više ljudskih života. 

Nadam se da mi kršćani imamo dovoljno ljubavi jedni za druge i za sve ljude.  I da smo u toj ljubavi spremni privremeno se odreći svojih vjerničkih prava za dobrobit svojih bližnjih i cijeloga društva. U ovoj nadi preporučujem u vaše molitve sve nas koji moramo donositi teške odluke i imamo odgovornost za funkcioniranje društva i Crkve. Molimo i za oboljele i one koji se za njih brinu, preminule i ožalošćene, za svoju domovinu, Crkvu i cijeli svijet. 

U molitvi da nam Bog svima pomogne s vjerom u nadi porasti u ljubavi, vašoj se molitvi i ja pridružujem, zazivajući na sve Božji blagoslov i nebeski zagovor Blažene Djevice Marije, sv. Josipa, zaštitnika Crkve i domovine i svih naših svetih zaštitnika'', napisao je Uzinić na Facebooku.

U komentarima ispod njegove objave na Facebooku bilo je i onih koji su ga podržali, ali i oni koji su ga zbog ove odluke kritizirali.

''Još nisam čula da se netko zarazio u crkvi'', prokomentirala je jedna vjernica.

''Ovo je sramota. Terase kafića otvorene, terase restorana otvorene, škole u pola države uredno rade, a vi obustavljate podjelu sakramenata. Šaljete poruku da su sakramenti posve nevažni i zadnja rupa na svirali, najlakše se njih odreći. Sramota za jednog katoličkog biskupa. Mislim da se svi koji tako rade moraju dobro zapitati što ih čeka kad dođu Bogu na sud'', pisalo je u jednom komentaru.

''Bože nas očuvaj od ovih "velikih" katolika koji se usude komentirati ovu poruku Nadbiskupa, koja je izraz velikog poštovanja i brige za čovjeka! Hvala Vam!'', napisano je ispod Uzinićeva posta.

''Mene samo zanima da li ste vi mason ili ste samo zavedeni modernista?..odgovor na to pitanje nikako da dokučim..u svakom slučaju, treba moliti za vas kao i za cijelu crkvu jer su došla i dolaze teška vremena..Deo gratias'', komentirao je jedan vjernik.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!