Ostani doma
Novosti / Hrvatska

problemi su sve veći

Mjere i 'novo normalno' utjecali su na i djecu i mlade! Buljan Flander za RTL: Ovo su prvi znakovi da dijete ima problem

'Važno je da roditelji promatraju dijete, da provode vrijeme s njim', kazala je Gordana Buljan Flander

Pandemijske mjere i famozno "novo normalno" koje s normalnim baš i nema veze itekako su utjecali na živote i mentalno zdravlje djece i mladih. 

9 posto djece je depresivno ili anksiozno, a 15 posto ima simptome PTSP-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Reporterka RTL-a Zorana Čičak Kulić razgovarala je s Gordanom Buljan Flander, ravnateljicom Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Na pitanje koji su prvi znakovi da dijete ima problem, rekla je:

"Važno je da roditelji promatraju dijete, da provode vrijeme s njim. Ako se boji ići spavati, ako se boji ići spavati sam. Ako slabije jede, ako se povlači, ako je agresivno. Ako roditelj ne može sam saznati, dobro je potražiti pomoć", jasno će Buljan Flander.

Roditeljima možda i dva savjeta mogu pomoći

Kazala je da bi roditelji trebali održavati dnevnu rutinu.

"Svakako posvetiti pažnju djetetovim teškoćama. usmjeriti se ne pozitivno, na trud, ne toliko na postignuće. Važno je pokazati da su sve emocije dozvoljene, ali ga učiti o načinu pokazivanja emocija", kaže.

Roditelj može sam odlučiti hoće li se obratiti u školi, stručnjacima...

"Pomoć sada neće biti dostupna svoj dijeci s obzirom na manjak stručnjaka", upozorava Buljan Flander i dodaje:

"Roditeljima možda i dva savjeta mogu pomoći. Moramo uložiti u zapošljavanje i edukaciju stručnjaka da djeca ne čekaju po par mjeseci. Jako je važno da svi znaju da djeca ako ne idu u školu, nema stručnjaka koji mogu uočiti probleme. Jako je važno da susjedi, rodbina, svi koji nešto uoče, da reagiraju", rekla je Gordana Buljan Flander.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!