Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Super Vili

Informatički stručnjak za Direkt: 'Većina državnih aplikacija su zapravo smiješne, zastarjele i loše'

Od svih afera, nagađalo se da će ga koštati iskrenost od prošlog tjedna, ali i nakon ovog ima podršku vrha stranke, za sad.

Hoće li ministar Vili Beroš biti još jedna nevina žrtva svog nerada i svojih afera.
Golemi gubici zdravstvenog sustava i namještanje poslova svojim pajdašima dva su grijeha zbog kojih je oporba najavila kako će u Saboru tražiti opoziv ministra zdravstva. Idućih desetak minuta u Direktu ćemo se pozabaviti s oba grijeha, a dodat ćemo i još koji, čisto da se nađe.

Krenimo prvo od zahtjeva oporbe koju igrom slučaja predstavlja SDP također stranka koja je na pozicijama ministra zdravstva imala eminentne folirante i prevarante, a svoj svoga najbolje prepozna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bio je heroj. Crtala su ga djeca, Vili je predstavljao Supermena

Super Vili bio je super hit. Gorili su portali, društvene mreže, neki su bili spremni kada sve prođe dočekati heroja i na Trgu bana Jelačića, ali onda je splasnuo dojam.

Dok smo svi bili zaključani, Stožer je donio odluku da se smije održati procesija za križen. Beroš i Plenković rodom su s Hvara pa se sama odluka počela propitivati.

Za odgovor tko je kriv za gotovo 20 preminulih umirovljenika u splitskom domu za starije i nemoćne - okrivio je virus.

Beroš 26. travnja prošle godine na pitanje: "Je li stvar u preporukama ili u sustavu?", odgovorio: "Ja ne znam u čemu je stvar, vjerojatno je stvar u virusu."

Na parlamentarnim izborima dobio je više preferencijalnih glasova od premijera. HDZ je slavio nakon pobjede u srpnju. Euforija u stožeru - distanca u drugom planu, a u prvom Beroš koji ju je mjesecima zagovarao.

Vezana vijest

Peđa Grbin

Nakon toga i prvi ozbiljniji skandal - afera Spikerfon

Glavni akteri - Beroš i Dijana Zadravec, zamjenica ravnatelja Vinogradske. Nije Berošu puno sve naštetio jer se postavio kao da ne želi popustiti pred pritiscima.

Direkt je otkrio i priču da je ministar inače i sudski vještak koji se ne odaziva sudu otkako je postao ministar, a procesi čekaju. Zbog toga trpi parnica Gorana Đurđevića. Beroš se ispričao što ne stiže.

"Da je lako, nije lako. Znate zbudite se ujutro i sve ispočetka. Zahvalni ste što se probudite ujutro", kaže Đurđević

A onda kreću problemi - dug u zdravstvu i pogodovanje u platformi Cijepi se. Jasmin Klarić koji je otkrio aferu s aplikacijom kaže kako tada tjednima od ministarstva zdravstva nisu dobili odgovor na pitanje koliko će koštati izrada stranice.

"I eto dogodila se afera. Dogodilo se da smo mi pronašli potpis te firme u izvornom kodu programa i dogodilo se da se pokazalo što je možda potpuno slučajna podudarnost, vrlo nezgodno zvuči u ovom kontekstu da je ta firma ušla u milijunske poslove s ministarstvom zdravstva u onoj godini kada je Beroš postao pomoćnik ministra, tad su počele isplate", kaže novinar i urednik politike na Telegramu Jasmin Klarić

Cijela platforma, smatra Rakar, nije dobro osmišljena od početka.

"Riječ je o iznimno jednostavnoj web stranici koja apsolutno ne bi smjela biti problematična ni na koji način. To je razina malo naprednijeg srednjoškolca ili nekog tko je tek počeo studirati na fakultetu, to se u jednom popodnevu isprogramira", kaže informacijski stručnjak Marko Rakar

Vezana vijest

Beroš

Loš posao često je najskuplji posao, ovo su žičare hrvatske informatike, smatra Lucijan Carić.

"Većina tih da ih nazovemo državnih aplikacija su zapravo smiješne, zastarjele i loše", kaže informatički stručnjak Lucijan Carić

Index je otkrio i kako je Beroš agenciji bez natječaja isplatio više od milijun kuna za platformu koronavirus.hr.

"Možemo zaključiti po satnici koja je daleko nadstandardna i naše intervencije su skuplje nego neke uobičajene možemo vidjeti da to ne štima, radilo bi se o mjesecima angažmana vrhunskih stručnjaka u Hrvatskoj, to ne može tako biti. Ja sam rekao vjerojatno bi bolje firme dale takve aplikacije za badava", kaže Carić

Na pitanje novinarke RTL-a: "Najprije afera s platformom Cijepi se, sada je i nova s ulaganjem gotovo pola milijuna kuna u PR, kažu da je posao dobio vaš prijatelj bez javnog natječaja", Beroš je rekao: "Upravo je nevjerojatno koliko prijatelja imam u zadnjim danima, ispada da je pola Hrvatske, da su moji prijatelji i da sam dijelio poslove. Apsolutno ne."

Vezana vijest

beroš

Oporba zaziva njegovu ostavku, ali ne i Nataša Škaričić

"Ovu javno zdravstvenu krizu i posljedice te krize po kompletno društvo i po zdravstveni sektor zapravo vodi vlada i stožer i svi su odgovorni za sve što se događalo u proteklih godinu dana, ja Vili Beroša ne bi u tom smislu ni bi ni u negativnom ni u pozitivnim smislu istakla", kaže voditeljica odbora za zdravstvo u Novoj ljevici Nataša Škaričić

Od svih afera, nagađalo se da će ga koštati iskrenost od prošlog tjedna

"Na stolu premijera su određene mjere", rekao je Beroš

Ali i nakon ovog ima podršku vrha stranke, zasad.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!