Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'Čujete li našu šutnju?'

Sindikat zaposlenika socijalne skrbi najavio prosvjed: 'Izražavamo duboku zabrinutost za sigurnost zaposlenika'

Sindikat zaposlenika socijalne skrbi najavio prosvjed: 'Izražavamo duboku zabrinutost za sigurnost zaposlenika'
Davor Javorovic/PIXSELL

Poziv na prosvjed organiziraju kao odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema u sustavu

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske pozvao je sve zaposlenike u sustavu socijalne skrbi da u srijedu,  21. travnja 12 sati održe polusatni prosvjed u tišini ispred svojih ustanova.

Poziv na prosvjed "Čujete li našu šutnju?" organiziraju kao odgovor nadležnim institucijama za ignoriranje gorućih problema u sustavu i nespremnost da se sustav uredi na dobrobit radnika i korisnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nakon učestalih napada i prijetnji radnicima u sustavu socijalne skrbi izražavamo duboku zabrinutost za sigurnost zaposlenika u sustavu socijalne skrbi. Pravodobni izostanak odgovornih na govor mržnje i poziva na linč socijalnih radnika polučio je ogromnu i nenadoknadivu štetu svim radnicima u sustavu, a napadi i prijetnje postali su naša svakodnevnica", istaknuli su iz Sindikata u priopćenju.

Gotovo je nemoguće, naglasili su, u našem humanom sustavu raditi taj izuzetno težak, kompleksan i zahtjevan posao u atmosferi straha od mogućih fizičkih i verbalnih napada.

"Takvo ponašanje korisnika, a i šire javnosti sasvim sigurno ne doprinosi kvaliteti profesionalnog rada zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i kvaliteti pružanja socijalnih usluga", poručili su.

Podsjetili su i kako godinama upozoravaju nadležne institucije na nedovoljnu zaštitu zaposlenika, na probleme podkapacitiranosti sustava, loše radne uvjete, međuresorsku nekoordiniranost, prekomjerne ovlasti i pretjerano administriranje, probleme napredovanja stručnih radnika, centralizirano vođenje sustavom, problem nametnutog skrbništva itd.

"Niti jedan ministar nije našao za shodno upustiti se u rješavanje navedenih problema i svaka najava reforme sustava ima deklaratorni karakter bez stvarnih rezultata", ustvrdili su iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske te pozvali zaposlenike u sustavu socijalne skrbi na polsatni prosvjed u tišini, u srijedu u 12 sati, ispred svojih ustanova.

Poručili su kako iskreno vjeruju da bi promjene koje traže doprinjele smanjenju tragičnih događaja u sustavu socijalne skrbi.

"Nisu nas čuli kad smo pričali i upozoravali, sada im odgovaramo na isti način - šutnjom, kao odgovor na zanemarivanje i ignoriranje sustava", istaknuli su u priopćenju Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!