Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Ne isključuju ni štrajk

Sutra prosvjed socijalnih radnika, Dimić za RTL Direkt: 'Mi bismo rado da nas Spasi me! ne spašava'

'Način na koji spašava udruga ta je poguban za naš sustav iz razloga jer u jednom trenutku si iz te udruge dozvoljavaju da procjenjuju rad sustava', kazala je Jadranka Dimić

Dva i pol tjedna od tragične smrti male Nikoll koju su roditelji na smrt pretukli, dovršen je izvanredni stručni nadzor nad radom socijalne radnice koja je bila zadužena za obitelj iz Nove Gradiške.

Resorno ministarstvo će nalaz dobiti do kraja ovoga tjedna pa će ga onda valjda i objaviti ali neslužbeno se doznaje kako je utvrđeno da nije bilo propusta u radu socijalne radnice. Isto to utvrđeno je i u nadzoru nad radom psihologa koji je bio uključen u slučaj.

Istodobno, Sindikat socijalnih radnika za sutra najavljuje prosvjed, a ne isključuju ni i štrajk zbog kako kažu, zanemarivanja sustava.

Gošća RTL Direkta bila  je Jadranka Dimić, predsjednica Hrvatskog sindikata socijalnih radnika.

Protiv koga prosvjedujete i zašto? 

"Zbog šutnje resornog ministarstva. Cijeli niz godina, mi dvadeset godina upozoravamo na probleme. Znamo da smo potkapacitirani, imamo pretjerane ovlasti, znamo da radimo u neadekvatnim uvjetima, ne napredujemo, imamo nametnuto skrbništvo. Nemamo odgovor, a apeliramo stalno."

Vezana vijest

Nikoll, Klaićeva bolnica

Ništa se nije događalo dok se nisu pokazale udruge, kao da ste bili pasiv...

"Ovaj je sustav vrlo tih, jedina povratna informacija je zadovoljstvo. Ja bih rado da nas Spasi me! ne spašava... Način na koji spašava je poguban za naš sustav iz razloga jer u jednom trenutku si iz te udruge dozvoljavaju da procjenjuju rad sustava. Pri tome se vulgarno širi govor mržnje."

Tu će biti tužbe...

"187 tužbi je jako krasna situacija.."

"Mi se svaki put odazivamo, prosvjedujemo stalno i redovito. Ono što je problem - to nisu samo centri za socijalnu skrb. Mi radimo s korisnicima s najtežim psihičkim oštećenjima, koji imaju psihofizičke smetnje.. Mi si ne možemo priuštiti luksuz da nas nema. Mi moramo promijeniti kateter, moramo nahraniti bebu".

"Mi ćemo sutra prosvjedovati šutnjom, prvi put. Sljedeći će možda biti gromoglasan, na kraju računamo na štrajk u kojoj god mjeri".

Ni socijalna radnica neće biti odgovorna u ovom slučaju. Tko je kriv? Mir mir, nitko nije kriv ili?

"Krivci su u  zatvoru. Glavni krivci. Ja sam socijalni radnik, ja znam da moji radnici rade s puno empatije. Ja nisam ni u jednom trenutku dvojila da je ta kolegica  napravila posao kako treba. Dovedi - streljaj - sljedeći. Tako svi funkcioniraju.  30 godina rada se anulira zbog jednog slučaja. Mene zanima jedno pitanje - Hoće li ti ljudi dobiti neku satisfakciju, javnu ispriku? ", rekla je na kraju Jadranka Dimić

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!