Ostani doma
Novosti / Hrvatska

NEŠTO IZA 23 SATA

Sinoćnji potres preplašio mnoge Zagrepčane! Seizmologinja za RTL: 'Bio je jedan od najjačih od lipnja prošle godine'

Nešto iza 23 sata prvo se zatresao Zagreb u potresu snage 3.1 stupanj prema Richteru. Sat i pol poslije, potres od 3.2 stupnja pogodio je zaleđe Dalmacije

Tlo u Hrvatskoj ponovno podrhtava. Sinoć, nešto iza 23 sata prvo se zatresao Zagreb u potresu snage 3.1 stupanj prema Richteru. Sat i pol poslije, potres magnitude od 3.2 stupnja pogodio je zaleđe Dalmacije. 

I 22. ožujka i sinoć epicentar je bio baš tu. U Markuševcu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Bojim se gospođo, kak' se ne bi bojal. Kaj se vi ne bi bojali. Malo udari, već bežite. Pa nije to jedan dan", kazao je Vid Budek iz Markuševca.

Nije jedan dan nego jedna godina i jedan puni mjesec. Ono zbog čega najviše strahuje je da će se kuća, za čije je rušenje potpisana suglasnost, u jednom od naknadih udara sama srušiti. 

"Gledajte, tu su susedi, imaju isto dvoje male dece. Nek' neko naleti šta će onda bit. Onda bumo snimali televizija dva-tri dana i onda opet ništa", smatra Vid.

Boje se i ostali stanovnici Markuševca. 

A tak, jesmo. Žena se plaši", tvrdi Mato Huzanić iz Markuševca.

"Pas se jako uplašio, uznemirio bez obzira što ja nisam jer nisam prenijela to na njega. Otišo je na prozor i nisam dosta dugo mogla zaspati. Ipak je strah", smatra Ankica Huzanić Ćaleta.

Pitaju se je li riječ o onim naknadnim, najavljenim potresima nakon većih kakav je bio i zagrebački. 

"Bio je, zapravo, malo iznenađenje ljudima zato što je to od lipnja prošle godine bio jedan od najjačih potresa koji se dogodio ovdje", pojasnila je voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić.

Ali je, kaže voditeljica seizmološke službe, sasvim očekivan. 

"Nakon Zagreba brojimo negdje do 3000 potresa. Naravno, i onih najsitnijih koje su samo zabilježeni instrumenti, al' ima ih oko 3000", rekla je Ines Ivančić.

U Zagrebu su od ožujka prošle godine zabilježena dva potresa magnitude od 5.0 do pet i pol po Richteru, 11 potresa magnitude od 3.0 do 3.9 po Richteru, 72 potresa magnitude od 2.0 do 2.9  i čak 876 potresa jačine od 1.0 do 1.9 stupnjeva po Richteru. I još mnogo slabijih.

Vezana vijest

Potres, Zagreb

Ni Dalmacija ne miruje. Prvo se treslo danima u Jadranu, a sinoć i na kopnu. 

Jeste osjetili sinoć možda ovaj potres?

"Da. Jesam, jesam. I šta ću vam reć. Uvatija me isto mali strah samo dugo nije trajalo", rekla je Splićanka Ana Fistonić.

Je li vas strah ili nije?

"Pa nije. Sve je to dio života. I ljudi i zemlje i ako ćemo i dalje, jel'?", kazao je Marko Bešker iz Splita.

Upravo to tvrde i seizmolozi. Potresa je, kažu, bilo i bit će ih. Najvažnije je graditi kvalitetne, čvrste kuće i zgrade jer ljude ne ubijaju potresi nego građevine. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!