Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Državni vrh i udruge stradalnika

Jasenovac: 76. obljetnica proboja pod epidemiološkim mjerama i u tri kolone

Jasenovac: 76. obljetnica proboja pod epidemiološkim mjerama i u tri kolone
Marko Lukunic/PIXSELL

Obzirom na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera izaslanstva će u manjem broju i u zasebnim skupinama odati počast žrtvama

Državni vrh i udruge stradalnika u četvrtak će obilježiti 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković položit će vijenac zajedno s potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom, Davorom Božinovićem i Borisom Miloševićem te ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Ninom Obuljen Koržinek i Ivanom Malenicom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz njih će još biti i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer te ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

Premijer Plenković vijenac će položiti ispred spomenika Bogdana Bogdanovića "Kameni cvijet", a nakon toga i na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica, gdje će i posjetiti Romski memorijalni centar.

Obzirom na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera izaslanstva će u manjem broju i u zasebnim skupinama odati počast žrtvama logora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će saborsko izaslanstvo te će položiti vijenac u spomen na žrtve logora.

Predsjednik Republike Zoran Milanović odat će počast polaganjem cvijeća i kamenčića kod Spomen obilježja Kameni cvijet, a uz njega će biti bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović te bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Izaslanstvo naroda žrtava predstavljat će saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus te saborski zastupnik i predstavnik Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" Veljko Kajtazi, a s njima će vijenac položiti i čelnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Počast će također odati strani diplomatski predstavnici, izaslanstva gradova, političkih stranaka i udruga, te lokalne udruge saveza antifašista i vijeća srpske nacionalne manjine.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!