Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Cijepljenje protiv Covida-19

Novosel o cijepljenju radnika: 'Tražimo da se odrede prioritetne skupine i da dobiju slobodan dan'

Novosel o cijepljenju radnika: 'Tražimo da se odrede prioritetne skupine i da dobiju slobodan dan'
Matija Habljak/PIXSELL

Nije nam prihvatljivo da se sva odgovornost svaljuje na građane, dodao je

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel komentirao je broj zaraženih u Republici Hrvatskoj i činjenicu da se zaraza koronavirusom najviše širi među onima koji rade. Odnosno, traži da se radnicima omogući slobodan dan radi cijepljenja i mogućih nuspojava: 

Vezana vijest

Jasenovac

"Nikome nije bilo u interesu da vodi koliko je zaraženih u pojedinom sektoru. Tražili smo to da sada kada imamo dovoljno cjepiva znamo koliko treba cijepiti. Kao što je sad za prosvjetne djelatnike, pa Fuchs kaze kako ih je malo. Poštovali smo odluku da se cijepe prvo stariji, ali najviše se zaraza širi među onima koji rade. Nije nam prihvatljivo da se sva odgovornost svaljuje na građane, da im se govori ako budete dobri onda nećemo trebati nositi maske, a ništa se ne radi da se bolje organizira cijepljenje.  Tražimo da se odredbe prioritetne skupine radnika za cijepljenje. Mnogi radnici imaju problema kako otići s posla na cijepljenje, imaju problema s nuspojavama i tražimo da se svim radnicima omogući jedan slobodan dan", rekao je Novosel.

Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture dodala je: 
"Mi smo u dnevnom kontaktu i radnici nam prijavljuju da je teško raditi s obzirom na epidemiološke mjere, velik je broj djece u skupinama, malo je odgajatelja, puno izolacija. Od strane roditelja i poslodavaca krše se epidemiološke mjere, dovode se bolesna djeca. Ne postoji vrtić u RH u kojem nije bilo proboja virusa. Radnici u ovom sustavu našli su se među prioritetima ali smatramo da je to trebalo biti prije. 80%ih se izjasnilo da je za. MZO ne komunicira s nama. Svaki treći radnik je prebolio koronavirus i cijepljenje nam je jedini izbor. Mislimo da su potrebna dodatna zaposlenja i od HZJZ trazimo da se mjere revidiraju  jer to je jedini način da ovaj sustav ne ode na respirator", rekla je. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!