Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PROSVJED POVREMENIH PRIJEVOZNIKA

Autobusima blokirali prometnice jer im treba pomoć Vlade. Traže da im se omogući moratorij na leasinge i kredite

Traže sve ono što su dobili ostali u Europi, svi osim - njih i Albanaca

Prometne gužve zbog relija već su počele, a bilo ih je u središtu Zagreba danas i zbog prosvjeda povremenih prijevoznika. Autobusima su blokirali prometnice i zatražili veću pomoć Vlade. Od premijera traže da im se, kao i njihovim europskim kolegama, omogući moratorij na leasinge i kredite.

U koloni autobusa i Velimir. Svoju prijevozničku kompaniju otvorio je sedam mjeseci prije korone.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Većinom smo radili s prijevozom istočnog tržišta, Koreje, Japana, Tajvana, Singapura. To su bile kružne vožnje od čitave Europe, no nažalost taj posao je zaustavljen od 15.7. prošle godine u potpunosti", rekao je vozač i vlasnik prijevozničke kompanije Velimir Zagorščak.

Od četvero zaposlenih ostalo ih je dvoje, a sada mu prijeti i gubitak dva autobusa kupljena na leasing. Jer u godinu dana od države su, kaže, dobili - tek potporu za radnike od 4000 kuna.

"Moratoriji na kredite su trajali do kraja 3. ili 4. mjeseca, tako da su nam banke sada počele slati pune rate, i vjerojatnost je velika da ćemo se u roku od tri do šest mjeseci naći pred stečajem, nas preko 90 posto. Jako je teško zaspat, još teže se ujutro probuditi kad znaš kakvi te problemi čekaju", kazao je Velimir Zagorščak.

...po odgovore su htjeli na Markov trg, no u tome ih je spriječila policijska blokada.

"To je bilo očekivano...", rekao je Velimir.

Pa su središtem grada, vozeći oko 20 kilometara na sat, put nastavili prema Ministarstvima prometa i turizma, a onda i do Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje su zazvali premijera.

"Sve što tražimo od vas, primite nas na razgovor, poslušajte što imamo za reći!", ističe Ivan Leskovar.

A traže, sve ono što su dobili ostali u Europi, svi osim - njih i Albanaca.

"Imaju moratorije na leasinge i na kredite već godinu dana bez ikakvih dodatnih plaćanja kamata i nameta koji su se izmislili u ovom periodu covid krize", izjavio je predsjednik Udruge Autobusi HR Mario Pražen.

Vezana vijest

Prometna gužva u Zagrebu  (thumbnail)

Pred njih je nakratko izišao ministar Ćorić. "Ti razgovori će se nastaviti tijekom sljedećeg tjedna, tako je dogovoreno, svjesni smo njihova problema", rekao je ministar Ćorić.

"Znate kako se kaže, pokriti se možeš koliko je deka dugačka. Rate im se ne može platiti, ali bi se mogao dio fiksnih troškova.", rekao je ministar prometa Oleg Butković.

Hoće li Vlada i za njih pronaći sredstva - doznat ćemo u srijedu, za kada je povremenim prijevoznicima i obećan sastanak.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!