Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PRIJAVAMA NEMA KRAJA

Nove tri optužbe za seksualno uznemiravanje na Filozofskom: 'Čekamo dekana da donese odluku'

Povjerenstvo koje je zbog toga osnovano još u veljači, donijelo je svoje mišljenje za svih 13 slučajeva i predalo ih dekanu

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu nove prijave za seksualno uznemiravanje. Povjerenstvo koje je zbog toga osnovano još u veljači, donijelo je svoje mišljenje za svih 13 slučajeva i predalo ih dekanu. 

Dok se čekaju njegove odluke, na Akademiji dramske umjetnosti još ispituju sve prijave. U Srbiji pak novi razvoj situacije u slučaju koji je pokrenuo lavinu u cijeloj regiji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čini se da prijavama za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje nema kraja - nove tri na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

"Obavili smo razgovore i sa prijavljenima i sa s prijaviteljicama te sa dodatnim osobama koje su bile važne za slučaj. Donijeli smo mišljenje, urudžbirali mišljenje dekanu i sad čekamo dekana da donese odluku", rekao je studentski pravobranitelj na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Josip Majsec

13 prijava

S dosadašnjih 10, broj prijava sada je narastao na 13. I ove posljednje vezane su uz profesore koji su i prije optuženi. 

"Povjerenstvo je dalo svoja mišljenja. Ja sam od proteklog tjedna počeo s donošenjem odluka u skladu s mišljenjima Povjerenstva", rekao je v. d. dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu Miljenko Jurković.

"Preporučili smo različite mjere, za svaki od slučajeva. Od razgovora i pisanih opomena pa do zahtijevanja uskrate ili mjesta vanjskog suradnika ili, zapravo, zahtjeva da se nešto više napravi što se tiče radnog mjesta dotičnog nastavnika", rekao je Majsec. 

"To je složen proces"

Povjerenstvo na Akademiji dramske umjetnosti, koje je dobilo čak 31 prijavu, još ispituje sve okolnosti.

"To je jedan složen proces koji bi trebao rezultirati dokumentom, odnosno nekom vrstom zaključaka i preporuka tijekom ovog, odnosno idućeg tjedna. Ti dokumenti će sadržavati prijedloge određenih mjera prema kojima će Akademija moći ići prema tim nastavnicima", rekla je koordinatorica za podršku studentima Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu Jasna Žmak.

Lavina krenula iz Srbije

Lavinu prijava u regiji, pa tako i u Hrvatskoj, pokrenulo je svjedočenje srpske glumice Milene Radulović koja je početkom godine optužila voditelja beogradske glumačke škole Miroslava Aleksića za silovanje i seksualno zlostavljanje. Protiv njega je Više javno tužiteljstvo u Beogradu sada podignulo optužnicu.

"Ono što će biti interesantno videti je prvo suđenje kada bude bilo zakazano obzirom da je to prvi trenutak kada će okrivljeni Aleksić prvi puta iznijeti svoju obranu", kazao je odvjetnik Milene Radulović, Jugoslav Tintor

On i Milena Radulović srest će se na sudu. U slučaju hrvatskih prijava - žrtve i njihovi zlostavljači srest će se vjerojatno jedino na hodnicima fakulteta.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!