Ostani doma
Novosti / Hrvatska

GOSTOVAO U RTL-U DANAS

Šef Komore socijalnih radnika objasnio slučaj male Nikoll: 'Socijalna radnica bi opet postupila isto. Nismo mogli više držati dijete kod udomitelja'

"Umjeren je rizik u svakoj siromašnoj obitelji. Hoćemo li svu djecu u siromaštvu izdvajati? "

Ni socijalna radnica nije odgovorna za smrt malene Nikoll, stoji to na 30 stranica dugočekivanog nalaza Socijalne komore. Pogrešaka u radu nije bilo.

Vezana vijest

Nikoll, Klaićeva bolnica

U RTL-u Danas je bio predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš

Nije bilo pogrešaka, a djevojčica je umrla/ubijena - nije li to šokantno čuti?

"Zvuči da, ali propusta u radu socijalne radnice nije bilo - sve instrumente, sve što je bilo primijenjeno, mogu dati činjenice. Činjenica je da je 2020. na kraju dvaput bila produžavana mjera za sud i ne možete ju promijeniti 3. put"
Da se može vratiti vrijeme, socijalna bi radnica opet trebala postupiti isto?

"Morala je. Zakon nije loš. Roditelji su sve radili da promijene svoj odnos, po nalazima i sve što je pisalo i voditeljica mjere je bila jednom tjedno bila u kući. Njihovi su se partnerski odnosi su se primijenili, djeca nisu bila ugrožena, bili su kod zubara, kod pedijatra.. Oni su prije 2018. imali nasilje u obitelji, ali ljudi imaju pravo se mijenjati. Dan prije tragedije, pozvani su roditelji. Dva psihologa su odvojeno vodila razgovor s majkom i djetetom, gledali su odnose. Dijete prilazi majci. Ono je povraćalo jer i bilo je dogovor da majka dovede dijete doktoru. Oni su to i prije radili". 

Greška je jer je bilo nasilja... 

"Nije greška. Mi nismo više mogli držati dijete u drugoj obitelji, nego u pravoj". 

Umjeren je rizik? Dakle, rizika je bilo 


"Umjeren je rizik u svakoj siromašnoj obitelji. Hoćemo li svu djecu u siromaštvu izdvajati? Nasilje je bilo prije, tada je visok rizik i zato su dijete izdvojili i produžili mjeru - dakle, prije nego su roditelji se promijenili. Nasilje je bilo 2017. i 2018".

"Ministarstvo će morati donijeti odluku, komora je donijela nadzor... 20 spisa je izdvojeno i radili smo to i morali vidjeti što se dogodilo". 

Slučaj bi se mogao ponoviti

"O Akcijskom planu ne znam ništa što je ministar najavio, mislim da bi bilo dobro da smo uključeni. Rade iste struke, neka one provedu tjedan dana s nama pa da rade", rekao je na kraju Ilijaš. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!