Ostani doma
Novosti / Hrvatska

jedinstvena prilika

Stambeno pitanje velik je problem za brojne mlade obitelji u Hrvatskoj, no u ovom gradu to rješavaju na nesvakidašnji način

Bez kredita i bez da morate razmišljati o birokraciji ili kamatama

Rješavanje stambenog pitanja veliki je problem za brojne mlade obitelji u Hrvatskoj, no u Slavonskom Brodu rješavaju ga na nesvakidašnji i jedinstven način. Bez kredita i bez da morate razmišljati o birokraciji ili kamatama. Grad izgradi stanove, mlade obitelji plaćaju mjesečni najam, a poslije ih mogu i povoljnije otkupiti. 

Matea, nasmijana od uha do uha, vodi brigu o svom tek rođenom djetetu. Sreću ne krije jer u novi početak i obiteljski život kreće u prekrasnom novom stanu. Do sada su bili podstanari. Plaćali su najam koji je, govori Matea, novac bačen u vjetar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ono što plaćaju za stan, dodaje, čista je štednja jer će za deset godina postati i vlasnici nekretnine.

Vezana vijest

stanovi

"Mi plaćamo mjesečno 1316 kuna, to je naša bila ponuđena cijena. Nakon 10 godina možemo ga otkupiti. To sve što smo uplatili to nam se uzima u obzir prilikom te otplate našeg stana", rekla je Matea Vrančić Mandurić.

Točnije, za deset godina uplatit će oko 160.000 kuna što je otprilike trećina vrijednosti stana, a taj će novac bit ubrojan u cijenu. Jedinstvena je to prilika za kupovinu jer stambeni kredit nisu niti mogli podići.

"Razlog zašto nismo mogli podići kredit je taj što smo imali poslove na određeno vrijeme", kazala je Vrančić Mandurić.

Bračni parovi i vanbračne zajednice ljudi mlađih od 45 godina mogu se prijavljivati na ovaj natječaj i to po sistemu licitacije i najveće ponude. Igrađena su 24 ovakva stana od 50 i 60 metara četvornih.

Vezana vijest

mini stan

"Nas konkretno ove zgrade sad što smo napravili, znači 4 plus 2, 6 zgrada je nekih 15 milijuna 900.000 kuna. Ali mi gledamo na korist koju ćemo dobiti i koju smo dobili već sad. 24 obitelji je riješilo stambeno pitanje", rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Kako je potražnja velika, čak i izvan Slavonskog Broda, planira se izgradnja još 200 ovakvih stanova. Novi natječaji se raspisuju – po završetku izgradnje zgrade.

Nove će zgrade imati suvremeni eko sustav rashlađivanja i zagrijavanja. Stanari će iza zgrade dobiti komad zemlje koji mogu kao vrt. A još jedan vrt i to zeleni bit će na samomk vrhu zgrade. Tamo će biti postavljeni i roštilji za uživanciju.

Pa i obitelji postaju brojnije jer u novim stanovima događa se pravi baby boom.

Vezana vijest

Preferencijalni glasovi

"Treći član. Muž ja i Ema. Jako lijepo. Snalazi se. Uči se, sve polako. - Ima svoju sobu'', rekla je Marijana Berić.

Vrtić i škola su blizu pa je novo naselje u izgradnji oživjelo ovaj dio Slavonskog Broda.

"Sve su mlade obitelji. Puno male djece, kao jedna velika obitelj smo zaista. Na kavu kod susjede uvijek", kazala je Vrančić Mandurić.

Kod ovih obitelji, kava je sigurno slatka i svima prija.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!