Ostani doma
Novosti / Hrvatska

O sukobu dva brda

Čačić za Direkt: 'Žao mi našeg Beljaka, polako se gubi… ' O Plenkoviću: On se mene ne može riješiti nikada!'

"S različitim političkim školama nema ništa, ali ima s karakterima"

Tko bolje poznaje obje strane ovog političkog stola nego gospodin Radimir Čačić koji je sjedio i sa jedne strane s Milanovićem i sad s druge strane s Plenkovićem pa će nam pomoći da prokomentiramo ovaj sukob dva brda.

Kad smo već kod toga da ste sjedili i s Plenkovićem i s Milanovićem, Krešo Beljak vas je nekidan nazvao ne žetončićem nego žetončinom, Kraljem žetona i najpodmuklijim trgovcem na političkoj sceni?

"Nisam to tako protumačio, uspio sam pročitati. Žao mi je našeg Beljaka, polako se gubi, još malo nakon izbora potpuno će se izgubiti. On je spomenuo da se osjeća prevarenim da bi mogao u koaliciji, da smo ga prevarili. Mi nismo ni sa kim u koaliciji, mi smo išli samostalni. Ne sjedimo ni sa kim, sjedimo sa svojim stolom, a povremeno smo spremni razgovarati i s desnom i lijevom stranom. Svojom snagom smo došli do političke situacije, prezirem stranke koje nisu u stanju iznijeti svoj stav svojim biračima. To su žetoni. Prezirem politički pristup koji nije u stanju građanima reći za što se zalaže, ne Beljaka". 

Beljak je time zapravo samo komentirao vašu izjavu o ministru Viliju Berošu, rekli ste da ima puno lošijih ministara u Vladi od njega, na koga ste mislili?

"Sad se vraćam na prvu tezu. Plenković se mene ne može riješiti nikada. Mi se možemo njega riješiti, on nas ne. Kad odlučimo da nećemo biti s njim, nećemo, to nije njegova uloga. I Milanović i Plenković se mogu riješiti svojih, s nama nisu dobivali izbore". "Mi sebi smijemo dozvoliti to reći". 

Jeste li još uvijek blagonakloni prema ministru Berošu obzirom da svaki dan sve više problema s organizacijom cijepljenja i tom aplikacijom koju je očito njegovo Ministarstvo skupo platilo i pretplatilo a evo još i ne radi kako treba, ne postoji ni registar cijepljenih, ne zna se uopće kakvi su više prioriteti u cijepljenju?

"Mislim to i dalje, platforma je katastrofalna, nama se lako može dogoditi da nećemo imati načina da pozovemo ljude na cijepljenje". "Skoro ćemo preko medija zvati ljude na cijepljenje, mogli bi ih zvati po biračkom spisku, ali ne smijemo. Imamo liječnike obiteljske medicine, imamo grupacije različite umjesto platforme". 


Ali zvali smo vas zbog sukoba Milanovića i Plenkovića... dakle sjedili ste za stolom i s jednim i s drugim , jel ovaj sukob koji traje već mjesecima ima neke osobne dimenzije ili su u pitanju različiti politički pogledi?

"S različitim političkim školama nema ništa, ali ima s karakterima". 

Iz HDZ-a najčešće uzvraćaju da je Milanović od predjednika svih građana postao šef oporbe u Hrvatskoj, neki će reći i jedina oporba ?

"Mi smo svoji. Teško je reći. U skladu sa svojim karakterom ponaša se predsjednički. Definiranje oporbe na tako širok način da je sve oporba..." 


Može li on doista zabraniti vojsci da sudjeluje u obilježavanju Bljeska?

"To je protokolarno. Značajnija je tema oko diplomacije. Argument koji je iznio Plenković da to nije bilo tako kad je on bio premijer - naravno da nije. Bili su iz iste stranke, bez obzira što nemaju stranačku boju. Nisu isti uvjeti, vremena su drukčija". 

"On je rekao da to neće biti vremena Mesića i Josipovića, on je rekao da dok je Kolinda bila predsjednica da to nije bilo tako. Ali vremena su bliža vremenima Mesića i  Josipovića".

Kako komentirate situaciju s ambasadorom, cijeli cirkus?

"Malo je mirnije je bilo, ne vidim kraj. Nije dobro. Mora se naći zajednički jezik.", rekao je na kraju Radimir Čaćić.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!