Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Najviše turista u Istri

Turizam prkosi pandemiji, pa za prvosvibanjski vikend u Hrvatskoj boravi oko 44 tisuće turista: Organizirano je i testiranje

Jučer u Opatiji turisti koji nisu imali potrebne papire, kao dokaz da nemaju Covid, upućeni su na najbliži punkt. Test su patili 490 kuna, antigenski 150.

Turizam donekle prkosi pandemiji, pa za prvosvibanjski vikend u Hrvatskoj boravi oko 44 tisuće turista. Najviše ih se odmara u Istri na Kvarneru, a slijede Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija. Dobro stoje i hoteli.

No, svi turisti moraju imati ili negativan test ili potvrdu o cijepljenju pa je za njih, širom Kvarnera, organizirano brzo testiranje na dodatnih 20 punktova. 

Jučer u Opatiji turisti koji nisu imali potrebne papire, kao dokaz da nemaju Covid, upućeni su na najbliži punkt. Test su patili 490 kuna, antigenski 150.

"Cijepljeni smo, međutim, moj suprug ima rusko cjepivo, od kojeg nije prošlo 14 dana, nego osam dana i mora potvrditi svoj negativni test. Međutim, sve su sjajno organizirali, došli smo ovdje, doduše, navigacija je pomogla i sve je proteklo bez problema", kaže Marina Milošević iz Srbije. 

Gužvi na testiranju nije bilo, jer većina je to obavila uoči dolaska, u svojoj zemlji. Ali gužve u Opatiji podsjećaju na 2019.

Vezana vijest

Gužva za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu

Na jednodnevni izlet u organizirano su došli domaći gosti

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sad smo došli u Opatiju pa idemo u Gorski kotar, Zeleni vir i Vražji prolaz", kaže Valentina Hefter iz Naselja Sibinj. 

No, pune se i hoteli. Opatijska grupacija otvorila je svih osam i nisu, kažu, pretjerali. Popunjenost je, za sada, oko 70 posto.

"Dosta gostiju iz zemalja bivše Jugoslavije ovaj vikend je odlučilo provesti u Opatiji, budući da se obilježava i pravoslavni Uskrs, tako da imamo goste iz Srbije, ali naravno, tu su gosti iz Slovenije", kaže glasnogovornik hotela u Opatiji Ivan Sarajlić.

"Danas ima stvarno puno života, da, prošle dane nije bilo, ali sada 1. maj, sve se okrenulo na bolje, mislim da ima nade", kaže David Šuran iz Slovenije. 

Zadovoljni su i u Puli. Moglo je, kažu, bolje, ali navikli su već i na gore. Popunjenost ovog hotela je oko 50 posto.

"Nadamo se da će nam mjere dozvolit tako da se peti mjesec, kraj petog mjeseca popuni, rezervacije stižu dan za dan, tako da nešto se ipak vrti", kaže voditeljica recepcije Matea Madunić

Od 44 tisuće turista, trenutno je u Hrvatskoj 30 tisuća stranaca. Najviše ih se odmara u Istri, a dobar dio njih odabire Pulu.

"Ovdje smo četiri dana, ostala su nam još dva dana. Jako je, jako lijepo. U Bugarskoj ne znamo puno o ovom gradu i nismo znali da je toliko lijep", kaže Stefania iz Bugarske. 

Turistički radnici sada su već prilično uhodani u korona okolnosti. Test masovnih turističkih testiranja uspješno su položili. Praznik rada proveli radno- a tome su se svi nadali.
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!