Ostani doma
Novosti / Hrvatska

OBILJEŽAVANJE U OKUČANIMA

Hranj u RTL-u Danas o više delegacija na obilježavanju Bljeska: 'Vojnički život je pun izazova...'

U RTL-u Danas gostovao je Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske, admiral Robert Hranj, gostovao je u RTL-u Danas povodom obilježavanja 26. obljetnice akcije "Bljesak". 

Kako vam je izgledala današnja proslava?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vjerujem da je današnja proslava bila dostojanstvena i odvijala se u skladu s protokolom i u skladu s mjerama. 

Bili ste u izaslanstvu predsjednika Republike zajedno s vojnim zapovjednicima. Dio hrvatskih vojnika i policije bio je uz premijera. Politizira li se ta uloga Hrvatske vojske. Koliko je teško biti rastegnut na dvije strane?

Ne bih mogao komentirati to pitanje. Hrvatska vojska je dala punu potporu obilježavanju događaja Bljesak. Od svečanih posrtoja do polaganja vijenaca. 

Jeste li vi bili pozvani da budete u premijerovoj povorci?

Bili smo angažirani u skladu s protokolom. 

Koliko vam je teško biti tako rastegnut?

Ne bih to komentirao. Vojnički život je pun izazova. 

Što današnji vojnici mogu naučiti iz Bljeska i Oluje?

Sve operacije iz Domovinskog rata proučavaju se u detalje. Od samih procesa planiranja i donošenja odluka, razumijevanja vojno-političkog okružja pa sve do provedbe. Najvažnije je da naši budući vojni lideri nauče temeljna načela vojnog poziva i operacija kako bi u budućnosti vodili uspješne operacije obrane domovine. To ne znači da se mi spremamo za ratove koje smo vodili, već se moramo spremiti za ratove koji bi nam se mogli dogoditi. 

Iz ovih možete nešto naučiti?

Povijest treba proučavati i iz nje se uvijek može nešto naučiti. 

Došle su i nove tehnologije i oprema. Što je s obnavljanjem opreme i što je s borbenim avionima?

Hrvatska vojska ima planove modernizacije i opremanja. To su dugoročni planovi. Ključni dokument koji je pred nama je Plan razvoja Oružanih snaga i u skladu s njim trudit ćemo se da maksimalno, koliko je u mogućnosti društva, opremimo i moderniziramo vojsku. Modernizirat ćemo sve tri grane: i  zrakoplovstvo, mornaricu i kopnenu vojsku. 

To ste rekli i prije nešto više od godinu dana kada ste preuzimali dužnost?

Jesmo, da. Određeni procesi su u tijeku. Pregovori s vanjskim partnerima o određenim vojnim sustavima. Čekamo da se donese odluka i o borbenom zrakoplovu. Taj proces nikad ne staje i ne završava. Situacija je dobra, HV je opremljen i uvježban za sve temeljne zadaće. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!