Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Film "Omen 666"

HDZ-ov župan priznao da je inscenirao požar: 'Rekao sam ekipi da me zovu i kažu da je zapaljena Salona. To san ja inscenira'

HDZ-ov župan priznao da je inscenirao požar: 'Rekao sam ekipi da me zovu i kažu da je zapaljena Salona. To san ja inscenira'
Pixsell

Splitska policija utvrdila je da je požar podmetnut, no počinitelj nikad nije pronađen.

U Hrvatskoj je prije više od 15 godina, 2005. godine, bilo najavljeno snimanje filma "Omen 666." Takvo snimanje je izazvalo velik interes javnosti, ali je velika produkcijska kuća 20th Century Fox nakon negodovanja nadbiskupije splitsko-makarske odustala od snimanja. 

Film se trebao snimati na Manastirinama u Solinu i u staroj splitskoj jezgri, a nakon negodovanja iz nadbiskupije, Ministarstvo kulture, koje je tada vodio Božo Biškupić, povuklo je odobrenje za snimanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mediji su tada pisali kako je netko podmetnuo  požar zapalio postavljeni set u Manastirinama. Međutim, nevjerojatna snimka koju je objavila Slobodna Dalmacija,  prikazuje kako splitski župan Blaženko Boban ministrici turizma Nikolini Brnjac, koja je prije nekoliko dana u njegovoj pratnji obišla područje Salone, govori da je on bio taj koji je podmetnuo požar na setu i uvjerio ministra Biškupića da povuče dozvolu za snimanje.

Ministrica ga je slušala, a Boban joj je otkrio sve detalje prijestupa koji je star 15 godina.

"Bio je sklopljen neki ugovor sa strane Ministarstva da će neka američka koprodukcija snimati ovdje film... Oni su to sve stavili, ja sam bio tada gradonačelnik... To je bilo negdi 2007. ili 2008. je l' tako?", priupitao je župan jednu od svojih suradnica te je nastavio dalje:

"Narod se diga na noge jer je vidija scenarij filma, a to je bija film "Omen 666", Demien, sotona mala i tako dalje, i tako dalje. Da najgore bude, treba je iz Dujmova groba onaj mali izać s crnon rukom, mali đava. I mi to čujemo, i ja govorin Biškupiću, a on onakav je, je li, veli šta ti je, triba para, šta Bobane zafrkaješ, triba para. Oni su to plaćali u suvom zlatu, Amerikanci. Međutin, nismo se mogli nikako dogovoriti i ja napravin drugi scenarij. Nije me tija primiti i ja se diga u četiri ure i otiša gori u Zagreb i čekan ga u 7 ujutro ispred ureda, je l', ne može me mimoići. Doša ja gori, a ode javljan ekipi da ću in poslati signal na mobitel kad san kod njega i da me oni kao zovu i kažu da je zapaljena Salona. To san ja inscenira", rekao je župan Boban ministrici Brnjac.

Vezana vijest

Mišja groznica

"I tako ja s Biškupićen pričam, nikako ga nagovoriti, a onda zvoni telefon. Kažem ja: 'Ministre zapalilo se izgleda sve.' To sve ode bilo pod daskan (okreće se Boban oko sebe i pokazuje ministrici Brnjac). Kako bilo, on je da nalog (Boban plješće rukama) i oni su se pokupili i ošli ća, nisu snimali, nisu ništa. Eto.", završio je.

Boban je za Slobodnu potvrdio priču i rekao kako smatra da je ispravno postupio.

Za The Irish Times irski režiser John Moore ispričao je u ožujku 2006. za kako je set filma bio vandaliziran i spaljen te da je premještanje seta produkciju stajalo pola milijuna dolara, a to je uzrokovalo nekoliko mjeseci zastoja u snimanju. Splitska policija utvrdila je da je požar podmetnut, no počinitelj nikad nije pronađen.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!