Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Ugostitelji poručili kako na terasama ne mogu preživjeti: 'A probajte živjet na balkonu, šta da vam kažem'

U Primorsko-goranskoj županiji od sutra popuštaju mjere, trenutačno najstrože u Hrvatskoj.


U Primorsko-goranskoj županiji od sutra popuštaju mjere, trenutačno najstrože u Hrvatskoj. Terase kafića moći će raditi do 22 sata, učenici nižih razreda i maturanti se vraćaju u škole, otvaraju se muzeji, kazališta, kina, teretane.

Ukratko: ukidaju se lokalne, a na snagu stupaju nacionalne mjere. No, ugostitelji kažu - to nije dovoljno. Previše je nelogičnosti, zabranjuje im se normalno raditi, a mnogi od njih na rubu su preživljavanja. 

Zvukovi iz ugostiteljskih objekata dopirat će do 22 sata. Ali gosti svoju kavu i dalje mogu popiti isključivo na terasi.

"Mislim da terase uopće nije trebalo zatvarat i treba ih pustit otvorene, da ljudi rade", kaže Gracijela Sović Padovan iz Rijeke. 

No i ovo malo veseli, jer epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji se smirila, a ljudi su željni života.

"Najviše mi je nedostajalo što u gradu nije kao prije, manje ljudi, nije gužva, nekako to veselje sveukupno", kaže Gabriela Korman iz Rijeke. 

A veselja već dugo nema među ugostiteljima. Prema procjeni struke u dubokom je problemu njih više od 50 posto.

"Da je jako puno zombi firmi koje posluju samo da bi radnici dobivali mjere. Koliko god da je tu bilo nekakvih dobrih namjera, više je ostalo na PR-u, i to primarno mislim na državnoj razini, nego na stvarnoj pomoći", kaže predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić

Vezana vijest

Rijeka


A tu je i niz nelogičnosti
 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Činjenica je da je nama zabranjeno radit i činjenica je da mi još uvijek u državni proračun uplaćujemo više nego iz njega vučemo. Pa su crpke radile, mi nismo, hoteli imaju fešte od 300 ljudi, vjenčanja, krizme, nemam pojma, mi ne možemo ni na terasi gdje je već i dokazano da se ne može širit bolest", kaže Jakominić

Podršku hotelijera s kojima smo razgovarali imaju.

Tako to izgleda u pulskim hotelima. Gosti u unutarnjem dijelu restorana moraju izmjeriti temperaturu, svo osoblje ima i rukavice i maske. Niz drugih pravila. Smatraju da bi se rad u unutarnjem prostoru, pod istim uvjetima, trebao dozvoliti i ugostiteljima.

"Nije to baš zgodno da sad kod mene jedu, a kod njega ne jede, samo zato što spava kod mene. Po meni bi trebali bit svi jednaki, ako se pridržavamo mjera, razmak, kao što je obilježen svaki stol ovdje", kaže vlasnik hotela u Puli Eljever Rača

Strani turisti imaju potvrdu o cijepljenju ili negativan test, jer inače ne mogu prijeći granicu. Domaći gosti ne moraju imati takve potvrde. U hotelske restorane mogu samo oni koji su platili smještaj.

"Imali smo situaciju gdje su se sastajali gosti iz Zagreba, koji su tu na smještaju, s partnerima iz Pule pa su se morali sastajat vani", kaže Leo Levaj, voditelj hotela u Puli.

Ugostitelji poručuju-na terasama ne mogu preživjeti.

"A probajte živjet na balkonu, šta da vam kažem", kaže Jakominić

A tek nakon ljeta vidjet će se pravi razmjeri štete koju je pandemija donijela. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!