Ostani doma
Novosti / Hrvatska

71-GODIŠNJI milijarderi

Upoznajte blizance bez kojih ne bi bilo BioNTech cjepiva, njihova priča je fascinantna

Upoznajte blizance bez kojih ne bi bilo BioNTech cjepiva, njihova priča je fascinantna
Shutterstock

Jednojajčani blizanci Andreas i Thomas Strüngmann imaju 71 godinu i odavno su postali višestruki milijarderi - upravo od zarade u farmaceutskoj industriji

Priča o cjepivu seže do rujna 2007. godine kada je bračni par znanstvenika, Uğur Şahin i Özlem Türeci, predstavio Thomasu Strüngmannu svoj start up Ganimed u kojem se istražuje nova vrsta lijekova protiv raka. U tom postupku koristio se genetski inženjering zasnovan na takozvanoj glasničkoj ili informacijskoj RNA (mRNA), piše DW.

Strüngmann je napustio konferencijsku salu, nazvao svog brata i nakon kratkog telefonskog poziva, bračnom paru je rekao: „Uradit ćemo to". Ganimedu su se pridružila braća Strüngmann zajedno sa svojim suinvestitorima, ali i sa 150 milijuna eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ubrzo nakon toga osnovan je BioNTech koji je 13 godina kasnije počeo proizvoditi jedno od cjepiva protiv covida.

Ipak, u nešto više od posljednjih godinu dana, BioNTech-Pfizer je proširio proizvodne kapacitete, ali je isto tako zatražio i odobrenje vlastitog cjepiva za djecu od 12 do 15 godina.

Braća Strüngmann

Jednojajčani blizanci Andreas i Thomas Strüngmann imaju 71 godinu i odavno su postali višestruki milijarderi - upravo od zarade u farmaceutskoj industriji.

Njihov otac je bio okulist koji je imao malu firmu za proizvodnju lijekova kojima je istekla licenca. Ipak, najstariji sin Johan nije htio preuzeti očevu firmu, pa su u posao uskočili, tada, 29-godišnji blizanci.

Nakon Andreasovog doktorata na medicini u SAD-u, preuzeo je odgovornost za znanstveni dio posla te za odobrenja i proizvodnju. Thomas, koji je doktorirao ekonomiju u Njemačkoj, odgovoran je za tržište i vanjsku komunikaciju.

Vezana vijest

Cjepivo Pfizer/BioNTech

Nakon nekoliko godina povukli su se iz operativnog biznisa, što znači da više ne vode firme i postaju investitori.

„Menadžment neke koproracije u pravilu funkcionira prije svega metodom kontrole, dok mi vodimo s povjerenjem i osobnom odgovornošću. Time se potiče poduzetnički duh - za razliku od bavljenja instrumentima kontrole ili borbe protiv hijerarhija", rekao je Thomas jednom prilikom.

Iako su postali investitori, njihova spremnost na rizik je i dalje ostala prisutna. Ogromnu sumu novca ulagali su biotehnologiju koja je "pojela" novac investitora. S druge strane, riječ je o istraživanjima koja znaju biti dugotrajna i skupa, a često ne poluče nikakav rezultat.

Vezana vijest

Cjepivo Pfizer/BioNTech

Upravo zbog toga je Thomas Strüngmann izjavio za Manager Magazin prije gotovo 13 godina da se tu radi o „ispravnom angažmanu za strpljive investitore kao što smo mi. I nesumnjivo je to jedna od ključnih tehnologija narednih godina. U određenom smislu, tek smo na početku novog inovacijskog ciklusa. Tradicionalno znanstveno istraživanje je iscrpljeno na nekim poljima djelovanja, posebno kada se sve češće mora voditi računa o troškovima. Već više od pola novih odobrenih lijekova dugujemo radu uglavnom malih biotehnoloških kompanija. A taj odnos će sigurno i dalje naglo rasti."

Tom prilikom otkrio je metodu kojom biraju firme u koje ulažu: „mnogo ljudi direktno javlja. Ovdje u Münchenu imamo malu obiteljski ured Athos, sa sedam ljudi, koji upravlja našim imetkom. Koristimo i vanjske savjetnike. Tako dolaze ideje. A imamo i investicijski odbor koji zajedno s nama odlučuje trebamo li investirati. To sve može ići vrlo brzo. Mi uvijek ulažemo samo u ljude, a ne u proizvode ili projekte". 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!