Ostani doma
Novosti / Hrvatska

LIJEPO JE PRIZNANJE, ALI

Chefovi heroji za Direkt o lockdownu: 'Gdje ste vi osobno danas i čime se bavite? Niđe'

Heroja s pregačom i drvenim oružjem prepoznao je i jedan od najpoznatijih restorana na svijetu na čijem čelu je najbolji kuhar na svijetu Rene Redžepi.

Kako to obično i biva, na svoje heroje u Hrvatskoj obično brzo zaboravljamo, ali zato ih ne zaboravljaju u inozemstvu. 

Pa je tako najbolji restoran na svijetu, "Noma" u Danskoj, kao heroje pandemije proglasio hrvatske kuhare iz inicijative "Chef kuha doma" koji su nakon potresa na Baniji prvi priskočili u pomoć i ondje više od dva tjedna pripremali hranu za ljude stradale u potresu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I dok se život i živost na Baniju sad već polako vraćaju, u kuhinjama naših heroja živosti je sve manje. Pandemija i lockdown mnogima su uništili posao i teško da će ga ponovo uspjeti vratiti. Tako bi se i inicjativa Chef kuha doma lako mogla pretvoriti u inicijativu "Chef kuha u Njemačkoj". 

U Sisku i Mošćenici kuhao je 50 dana. Zajedno sa svojim timom iz Udruge Chef kuha doma pripremio je gotovo 30 tisuća obroka. Heroja s pregačom i drvenim oružjem prepoznao je i jedan od najpoznatijih restorana na svijetu na čijem čelu je najbolji kuhar na svijetu Rene Redžepi. 31-godišnjaka iz Slavonskog Broda Bojana Kljaića proglasili su herojem pandemije kojeg će ugostiti u svom restoranu.

"Više bih ja volio tamo odraditi jednu smjenu da vidim kako to funkcionira, uvjeren sam da ćemo se kvalitetno najesti. Neću to nikad zaboraviti kao ni ovo na Banovini", kazao je Bojan Kljaić.

Velika tuga

Iskustvo je to koje nije bilo ugodno, improvizirane kuhinje u šatorima i kontejnerima te velika tuga.

"Bilo je dana kada su se tresli tanjuri, pa odeš konačno spavati pa se trese krevet. Nije bilo jednostavno, ali svi smo imali isti motiv - pomoći ljudima", govori Kljaić.

Priznanje je ovo za svih 300 kuhara iz cijele Hrvatske koji su dva tjedna bili na Banovini. Na hladnoći su dnevno pripremali 15 tisuća obroka. Početkom siječnja u Petrinji smo snimili i Dubravačku ekipu. 

Vezana vijest

Bojan Kljajić

Sa Sašom iz Dubrovnika je tada u razrušenoj Petrinji bio i kolega Ivan. Ulovili smo ga za loncem u gužvi i umornog.

"Možemo li vas kratko zasmetati?

- Nemojte molim vas, evo njega."

Evo ih sada obojice u šetnji Stradunom.

"Najviše što ćemo pamtiti tu jednu organizaciju i zajedništvo te jednu pozitivnu energiju da se pomogne tim ljudima", kaže Ivan Matović, chef iz Dubrovnika.

"Malo su se dojmovi slegli, onda je izašla ta vijest da je naš kolega dobio nagradu NOMA i to je odlična vijest. I opet bi sve isto napravili, jednom volonter, uvijek volonter", kaže Saša Računica, chef iz Dubrovnika.

Gdje ste? - Niđe.

Napravili su čudo i sredinom siječnja napustili Petrinju, ali se većina Dubrovčana nije vratila na svoja radna mjesta, jer na jugu sve stoji.  

Vezana vijest

Kuhari

"Gdje ste vi osobno danas i čime se bavite?"

"Niđe. Evo, danas smo tu u Dubrovniku, čekamo da starta sezona i to je manje više to. Sigurno da je teško i uopće ne znamo oće li išta biti od ove sezone i hoće li išta pokrenut", kaže Matović. 

"Trenutno radim u jednom hotelu na edukaciji", govori još Računica.

Zagrebačkom ekipom koordinirao je šef Mario.

"U hodu rješavamo sve, ali uspijevamo, do potrebitih dođe hrana. Borimo se i to je to", kazao je tada Mario Mihelj.

"Čekamo da nas puste da radimo"

On je među sretnicima koji su se u međuvremenu vratili na svoje radno mjesto u zagrebački restoran.

"Naravno da je to priznanje za sve nas kada se u svijetu kroz jedan od najboljih restorana da priznanje. To je velika čast", rekao je Mihelj.

Oni su pomagali kad je trebalo, a sada je pomoć potrebna njima jer je u ugostiteljstvu prema podacima Nacionalne udruge ugostitelja 11 tisuća radnih mjesta manje. Od početka pandemije brojni su se kuhari i konobari prekvalificirani za građevinare. Još uvijek je zatvoreno 1100 ugostiteljskih objekata.

Vezana vijest

Ugostitelji

"Terase su otvorene, vrijeme nas malo služi, malo nas ne služi. U Zagrebu se još nešto događa, ali na obali kolege jako teško stoje. Čekamo da nas puste da radimo", govori Mihelj.

Ni Bojan trenutačno ne radi, kuha samo za potrebe ovoga snimanja. Sredinom mjeseca bi trebao otići u Austriju odraditi sezonu.

U Dansku s njim kao pratnja putuje volonterka s Banovine Mirta Livingston.  Ako on bude trebao nešto kuhati Dancima - na meniju će btii čobanac.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!