Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Gostovala u RTL-u Danas

Kustosica objasnila: Evo zašto spomenik Tesli u Gospiću možemo smatrati originalom!

Taj novi centar, odnosno povećanje samog memorijalnog centra trebao bi se realizirati u neposrednoj blizini, preko potoka Vagnac, rekla je Kolak

Tatjana Kolak, ravnateljica Muzeja Like Gospić, gostovala je u RTL-u Danas koja je komentirala širenje postava o našem izumitelju Nikoli Tesli.

Vezana vijest

Nikola Tesla

''Memorijalni centar Nikola Tesla Smiljan je na neki način limitiran svojom prostornošću, uvjetovan je autentičnošću rodnog mjesta. Dakle, to podrazumijeva replike rodne kuće koje su dodatno naglašene izgradnom multimedijalnog centra, međutim kako smo u projektu memorijalnog centra zaokružili jednu priču, bilo je nužno s obzirom na povećanje broja posjetitelja, ali također i ponude koju centar nudi, posegnuti za nekim drugim rješenjima. Taj novi centar, odnosno povećanje samog memorijalnog centra trebao bi se realizirati u neposrednoj blizini, preko potoka Vagnac gdje bi se u jednom kampusu pristupilo promoviranju kako znanstvenih otkrića, tako i izumiteljskih, upravo ono što je na tragu rada i djelovanja Nikole Tesle, onoga po čemu je on poznat'', kazala je Kolak za početak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Komentirala je i koliki bi kapacitet za posjetitelje bio u nadograđenom memorijalnom centru. ''Apsolutno puno više i time bi riješili problem zatvorenih objekata onakvih kakvi jesu u svojoj autentičnosti a mogli bismo pokazati i više patenata i izuma koje je Tesla ostvario, svi znamo da je iza njegovog imena 700 patenata'', rekla je Kolak.

Ovakva dva spomenika već postoji, na pitanje gdje se nalaze prethodna dva i po kojemu je napravljen novopostavljeni spomenik, Kolak odgovara: ''Kao što smo već često spominjali, gipsani original Frane Kršinića po kojem je odliven 1956. godine prvi spomenik u Beogradu je zapravo bačen već tad, tako da smo mi imali odljev tog originala 1956. Zatim je 1978. postavljen drugi odljev na slapovima Niagare i 1981. onda je rađen treći odljev koji je bio u Gospiću i imao sudbinu ovakvu ratnu kakvu je već imao. Odljev odljeva temeljen je upravo na spomeniku iz Beograda i na neki način bez obzira što je to odljev odljeva on pripada kategoriji tri primjerka odljeva pa ga možemo smatrati originalom'', kazala je Kolak.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!