Ostani doma
Novosti / Hrvatska

YUMA

FOTO Američki vojni brod uplovio u zadarsku luku! Stigao dio opreme i vozila za međunarodnu vojnu vježbu

FOTO Američki vojni brod uplovio u zadarsku luku! Stigao dio opreme i vozila za međunarodnu vojnu vježbu
MORH

Brod USNS ''YUMA'' (T-EPF-8) dužine je 103 metara, a posada broji 34 člana

Američki vojni brod ''YUMA'' kojim je dopremljen dio američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vježbu ''Immediate Response 21'' uplovio je u utorak u zadarsku luku Gaženica, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Američka vojna oprema potom je prevezena u vojarnu ''Pukovnik Mirko Vukušić'' u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo Immediate Response 21 (IR21) zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nakon toga, tijekom prve polovice svibnja sva oprema će iz vojarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon “Eugen Kvaternik” u Slunju te na vojne poligone u Bosni i Hercegovini.

Vezana vijest

šepurine

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Brod USNS ''YUMA'' (T-EPF-8) dužine je 103 metara, a posada broji 34 člana. Ekspedicijski brzi transportni brodovi (EPF) plitkog su gaza, aluminijski katamarani dvostrukog trupa sposobni su za prijevoz ljudstva i tereta. Odlikuje ih velika brzina i pokretljivost. Brodovi su izrađeni za prijevoz 600 tona tereta, 1200 nautičkih milja prosječnom brzinom od 35 čvorova pri stanju mora 3.

Vezana vijest

Crvene beretke, Pauci

YUMA je i prethodnih godina u nekoliko navrata boravio u Hrvatskoj, u brodogradilištu ''Viktor Lenac'' gdje je bio na remontima u okviru redovitog održavanja. Također, Yuma je 2019. godine, u okviru planske aktivnosti bilateralne vojne suradnje sa oružanim snagama SAD-a, bila u posjeti Hrvatskoj ratnoj mornarici.

Vojna oprema, brod

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!