Ostani doma
Novosti / Hrvatska

veliki oprez

Trudnice oboljele od koronavirusa u opasnosti su od tromboze. Evo što se preporučuje za sprječavanje komplikacija

Trudnice oboljele od koronavirusa u opasnosti su od tromboze. Evo što se preporučuje za sprječavanje komplikacija
Pixsell

Uzroci smrti mlade žene u Varaždinu još nam uvijek nisu poznati, ali nije isključeno da je dobila tromb zbog kojega je preminula.

Rodilja koja je u ponedjeljak umrla u varaždinskoj bolnici imala je teški oblik COVID-a, a dijete rođeno carskim rezom zasad je stabilno, no još se ne zna je li i ono pozitivno, izjavio je u utorak ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić.

Kudelić je rekao da je u ponedjeljak u popodnevnim satima na objedinjeni hitni bolnički prijem stigla 31-godišnja trudnica u 32. tjednu trudnoće s kliničkom slikom akutne respiratorne bolesti te da je testiranjem i obradom utvrđeno da se radi o teškom obliku COVID-a, s teškom obostranom upalom pluća, piše Slobodna Dalmacija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obdukcijom će se točno utvrdiit zbog čega je i od čega točno preminula trudnica. Jasno je da je, nažalost, preminula uz COVID, a koji je stvarni uzrok smrti koji je bio u podlozi i koji se moguće nikada ne bi razvio da nije bilo COVID-a, trebat će pričekati riječ patologa.

"Cijeli svijet danas govori o povezanosti tromboza i cjepiva protiv COVID-a. No, istovremeno nitko ne govori o povezanosti tromboza i trudnoće. Trudnoća je sama po sebi izuzetno trombogeno stanje i rizik za dobivanje tromba u trudnoći je puno veći negoli u općoj populaciji. Možda ljudi o tome ne razmišljaju, ali trombozu će prije dobiti neka trudnica negoli ona žena koja uzima kontraceptive ili ona koja se cijepila. Cjepivo protiv COVID-a puno rjeđe izaziva trombozu negoli trudnoća. To još uvijek ne znači da je rizik za dobivanja tromba u trudnoći golem, ali je svakako prisutan", rekao je jedan splitski ginekolog. 

Objašnjava kako se takva stanja uglavnom događaju kod nekih trudnica koje imaju gensku predispoziciju za dobivanje tromba ili onih koje su gojaznije, koje više leže u trudnoći ili čak onih koje puše tijekom trudnoće.

Vezana vijest

Varaždin bolnica

"Dakle, uzroci smrti mlade žene u Varaždinu još nam uvijek nisu poznati, ali nije isključeno da je dobila tromb zbog kojega je preminula. To je prvo što mi pada na pamet kada imamo ovakav slučaj",  rekao je splitski ginekolog.

Za sprječavanje smrtnog ishoda liječnici bi trebali trudnicama kod kojih se pojavi tromb davati niskomolekularni heparin.

Vezana vijest

Opća bolnica Varaždin

"Njega treba davati kao profilaksu. S obzirom na to da je COVID novo oboljenje i da iz dana u dan svi o njemu učimo, mišljenja sam da bi se svaka trudnica, ako dobije COVID, trebala, osim svom obiteljskom liječniku, javiti i svom ginekologu, koji će joj, što je prije moguće, uključiti u terapiju niskomolekularni heparin, kako bi spriječio moguće teške komplikacije", objašnjava ginekolog. 

Otkako je COVID sveprisutan, svjetski su ginekolozi došli do jednog zapanjujućeg podatka.

Vezana vijest

Nenad Kudelić

"Primijetili smo da ima dosta više tromboza kod trudnica koje su COVID pozitivne. Nikada nije bilo toliko tromboza. Zbog toga su se na svjetskoj razini donijele smjernice za sprječavanje tromboze kod trudnica. I sve te preporuke idu prema niskomolekularnom heparinu", za Slobodnu kaže ginekolog. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!