Ostani doma
Novosti / Hrvatska

velika tuga

Iznenada preminuo poznati hrvatski glumac i redatelj Saša Anočić (52)

Iznenada preminuo poznati hrvatski glumac i redatelj Saša Anočić (52)
Davor Puklavec/PIXSELL

Jedno od njegovih najpoznatijih ostvarenja su kultni Kauboji

Poznati hrvatski glumac i redatelj Saša Anočić preminuo je noćas u dobi od 52 godine, javlja teatar.hr.

Anočić je rođen 1968. godine u Osijeku. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 1998. godine. Isprva je kao glumac zaposlen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, odakle prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a odatle u Kazalište Trešnja, članom čijeg glumačkog ansambla postaje 2003. godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Trešnji ostvaruje brojne zapažene uloge; između ostalog je i Strašilo u Čarobnjaku iz Oza, Otac u Mami kao priči, Lumiere u Ljepotici i Zvijeri, Fagin u Oliveru Twistu, igra u predstavi Ne, prijatelj!...

Kao redatelj postavio je na scenu naslove: Komšiluk naglavačke (u riječkom HNK Ivan pl. Zajca); Noževi u kokošima, To samo Bog zna, Kauboji (za režiju ove predstave nagrađen je i Nagradom hrvatskog glumišta, Plaketom Grada Zagreba, Vjesnikovom nagradom "Dubravko Dujšin", Marulom za najbolje redateljsko ostvarenje..., a i predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade) i Nemirne noge (u Teatru EXIT); Kad se mi mrtvi pokoljemo te O medvjedima i ljudima (u SK Kerempuh); Smisao života gospodina Lojtrice te Niko i ništ (u KNAP-u), nerijetko autorske projekte u kojima je i potpisnik teksta.

Od filmskih uloga valja izdvojiti one u filmovima: Kauboji; Koko i duhovi; Libertango; Crnci; Zapamtite Vukovar; Gospođa za prije; Armin; Mrtvi kutovi; Leti, leti; Prezimiti u Riju; Chico; Anđele moj dragi...

Anočić je iz glumačke obitelji: brat Živko također je poznati glumac, a njihovim stopama krenula je i Sašina kći Mia Anočić Valentić. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!