Ostani doma
Novosti / Hrvatska

nacionalni plan oporavka

Ideja sindikalnih poreza uznemirila je mnoge, sindikati poručuju: 'Radi se isključivo o pravednosti'

Krešimir Sever kaže i njih je iznenadilo što je sada ugrađeno u nacionalni plan oporavka

Hoće li svi radnici u Hrvatskoj plaćati sindikalni porez? To je pitanje uzburkalo cijelu javnost, a sindikati se čude da se ta ideja uopće našla u nacionalnom planu oporavka.

Elvis je nekada radio na kamionu Čistoće, onda se školovao i dobio posao upravnog referenta u istoj tvrtki. Član sindikata bio je otpočetka i kaže nije zažalio.

''Kao zaposlenik imam pravo na nagradu u iznosu od 5000 kuna dva puta godišnje, pravo na regres, božićnicu, uskrsnicu'', rekao je radnik Elvis Horvatinović.

Sve skupa godišnje osim plaća dobije još oko 8000 kuna. Mjesečno sindikatu da oko 50 ili oko 1 posto neto plaće. Smatra da možda nije fer što isto dobiju i njegove kolege koje ne plaćaju članarinu. Problem u tome vide i sindikati.

''Radi se isključivo o pravednosti - član lovačkog ili ribičkog društva imaju neka prava. Ne možete vi imati ista prava kao taj član, ako niste član. isto i ako niste član sindikata zašto biste imali to pravo?'', izjavio je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Vezana vijest

Andrej Plenković


To je pitanje koje se proteže već godinama, u razgovorima s raznim Vladama. Krešimir Sever kaže i njih je iznenadilo što je sada ugrađeno u nacionalni plan oporavka, a ni sami se o tome još nisu izjasnili. Razmišljali su o nekoliko mogućnosti. Da božićnice, regrese, jubilarne nagrade - ne dobivaju oni koji nisu članovi ili u blažoj varijanti da dobivaju manje iznose ili da ih dobivaju kraće vrijeme od članova Sindikata.

''A tek zadnje da ne članovi plate neki iznos koji je niži od članarine i to uopće ne prema sindikatu nego zajedničkom fondu ili ligi protiv raka. da osjete da se za to netko izborio i da to ima neku cijenu'', kazao Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Članova sindikata nekada je bilo pola milijuna. Danas na milijun i pol radnika, tek trećina sindikatima plaća članarinu. Onih s kolektivnim ugovorima još je manje. No, cijela je priča u javnosti digla veliku buku.

''Što ja imam od sindikata, isto i što i od HGK, malo sim malo tam najmanje ostaje nama'', komentirao je Zvonko Marić iz Zagreba.

Sindikati tvrde da je sindikalni porez izmišljena priča, kako taj novac ne bi plaćali svi radnici već samo oni koji uživaju prava iz kolektivnih ugovora čije su benefite teškom mukom u pregovorima izborili, a poslodavca Zakon o radu na isplatu toga ne obavezuje.

''Dopustite da budemo skeptični i ne previše optimistični što su to stavili u nacionalni plan. Na jednoj strani su poslodavci koji su uz vladu sindikati su potpuno sami i ostali su jedina brana protiv daljnjeg gubitka radničkih prava. onome s druge strane paše oslabiti našu pregovaračku moć'', rekao je Sever.

I to baš, sumnjaju sindikati, kada je u pripremi novi Zakon o radu. No, to što stoji u nacionalnom planu oporavka ne znači da će se i dogoditi. I sam Ministar rada rekao je da je riječ o samo jednom od prijedloga o kojem se eventualno može još govoriti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!