Ostani doma
Novosti / Hrvatska

najava prije izbora

Sudjelujte u našoj ANKETI: Plenković najavom zabrane rada nedjeljom izazvao burne reakcije. Što vi mislite o tome?

Sudjelujte u našoj ANKETI: Plenković najavom zabrane rada nedjeljom izazvao burne reakcije. Što vi mislite o tome?
Damir Spehar/PIXSELL

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome

Premijer Andrej Plenković najavio je deset dana prije lokalnih izbora, zabranu rada nedjeljom.

''Razgovarali smo o Zakonu o trgovini i zakonu koji regulira rad Hrvatske gospodarske komore. Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu'', kazao je premijer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pitanje rada nedjeljom izaziva brojne polemike, i čini se kako ima gotovo jednak broj zagovornika i protivnika. Na Plenkovićevu najavu reagirali su političari i trgovci.

Jedan od onih koji će podržati zabranu je Radimir Čačić. Narodna stranka - Reformisti podržat će Vladin prijedlog Zakona o trgovini kojim se regulira rad nedjeljom jer je jako dobar, rekao je u petak u Varaždinu predsjednik stranke i varaždinski župan Radimir Čačić.

Vezana vijest

Andrej Plenković

Na pitanje kako će se neradne nedjelje, osim predviđenih 16 u godini, odraziti na hrvatsku ekonomiju, Čačić je odgovorio kako postoje precizne analize napravljene nakon što su zbog pandemije trgovački centri i trgovine općenito imale zabranu rada u jednom periodu, pa i nedjeljom.

Saborski zastupnik Nikola Grmoja pozdravio je najavu iz Vlade o zabrani rada nedjeljom i ukidanja obveznih članarina za Hrvatsku gospodarsku komoru za manje tvrtke istaknuvši kako bi bilo dobro da su izbori češće.

Podržavate li zabranu rada nedjeljom?

  •   53% (2287) Da
  •   47% (2047) Ne
Glasovanje je završilo

''Možda bi bilo dobro da su izbori češće, ukidanje članarine malim poduzećima dosta će značiti poduzetnicima i obrtnicima jer im je svaka kuna bitna”, rekao je Grmoja u slobodnom iznošenju stajališta.

Protivi se GLAS koji vjeruje da premijer najavom zabrane rada nedjeljom spašava predizbornu kampanju preko leđa malih poduzetnika, a populističko zagovaranje zabrane rada je neodgovorno.

Iz GLAS-a su podsjetili su da je zabranu rada nedjeljom Plenković najavio i u prošloj predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore.

“Tada smo upozorili, a ponavljamo i sada, da je populističko zagovaranje zabrane rada nedjeljom nerazumno i neodgovorno u teškoj situaciji u kojoj se nalaze mali poduzetnici”, navodi GLAS u priopćenju.

Trgovci nemaju ujedinjen stav o tome

“Rad nedjeljom, i to u svim djelatnostima, treba regulirati i radnike dobro zaštititi i platiti, ali rad se nikome ne smije zabraniti. Zabrana rada bilo kojoj djelatnosti i bilo koji dan, pa bila to i nedjelja, je populistička i tipično HDZ-ovska štetočinska politika”, poručili su iz GLAS-a.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.

“Iako trgovci nemaju ujedinjen stav po pitanju rada nedjeljom, svima je zajednički stav da vrijeme pandemije nije nikako dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu s obzirom da se trgovina još nije oporavila od posljedica zatvaranja i pada prodaje uzrokovanih restrikcijama koje je propisivao Stožer civilne zaštite”, istaknuli su iz HUP-a.

Hrvatska se, kako navode, nalazi u razdoblju najveće krize u zadnjih 25 godina i sada je važnije nego ikad ponovno pokrenuti gospodarsku djelatnost te osigurati uspješnu turističku sezonu.

“S obzirom na udio trgovine i turizma u našem BDP-u, nije pametno ograničavati rad tim sektorima u kontekstu krize u kojoj se nalazimo jer ćemo time samo produljiti oporavak i usporiti toliko željeni rast i pomak sa začelja EU”, poručili su iz HUP-a.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!