Ostani doma
Novosti / Hrvatska

priča se produžila

Sud odlučio da istospolni parovi mogu posvojiti djecu, Ministarstvo najavilo žalbu: 'Uskoro su izbori pa je to sve jedna politička igra'

Nepravomoćna presuda Upravnog suda otvorila je vrata istospolnim parovima koji žele posvojiti dijete

Gay par tužio je državu jer su ih odbili da uopće pristupe procjeni da postanu posvojitelji. Nepravomoćna presuda Upravnog suda otvorila je vrata istospolnim parovima koji žele posvojiti dijete. No, Ministarstvo je najavilo žalbu i tako produžilo priču o kojoj se već godinama raspravlja u društvu. 

S Ivom i Mladenom razgovarali smo prije dvije godine. Sklopili su životno partnerstvo, pokušali posvojiti dijete. Ni jedno ni drugo tada im nije uspjelo. Pa su tužili državu. I lani ipak uspjeli udomiti dvoje djece. No, s posvajanjem priča još nije završila.

Vezana vijest

Mladen Kožić i Ivo Šegota

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Sud je kazao da se postupak mora provoditi i dao svoje tumačenje pravnih propisa koji se moraju uzeti u obzir, a to je primijeniti zakon o životnom partnerstvu, obiteljski Zakon i ustav RH'', rekla je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

Nepravomoćna je to presuda Upravnog suda koju su Kožić i Šegota dobili pet godina nakon što su zatražili da pristupe procjeni mogu li postati posvojitelji, nadležno Ministarstvo odbilo je taj njihov zahtjev.

"Ministarstvo će iskoristiti mogućnost žalbe jer drži da presuda nije pravovaljano obrazložena", rekli su iz Ministarstva.

Da se ne žale, u roku od šezdeset dana morali bi donijeti odluku, prema naputku suda.

''Svaka strana koja je nezadovoljna ima se pravo žaliti. Ali ovdje je situacija specifična zato što imate tuženo tijelo, to je RH, a sud donosi presudu u ime RH koja kaže nešto ne valjam izvršna vlast se žali na pravorijek sudbene vlasti'', kazala je Bezbradica Jelavić.

Vezana vijest

Povorka ponosa

O svemu su progovorili i iz Udruge Dugina obitelj.

''Uskoro su lokalni izbori pa je to sve jedna politička igra. U Nizozemskoj je 2001. to dozvoljeno. Mi još debatiramo je li društvo spremno'', rekao je koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Marta Divjak i sama je posvojena kada je imala tri pol godine. S kolegicama je pokrenula inicijativu kojom traže od Vlade da se ubrzaju postupci posvajanja i udomljavanja djece.

''Prioritet bi trebalo biti da dijete ima svoje osobe, jesu li to mame, tate, dvije mame. Ministarstvo se krivim stvarima brine'', kazala je Divjak iz Inicijative ''Moramo vam nešto reći''.

Jednom kada presuda bude pravomoćna, Ministarstvo tvrdi da će ju provesti. A odvjetnica da će, ako treba, ići i do europskog suda. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!