Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Predstavljamo rezultate

Zabrana rada nedjeljom: I anketa među našim čitateljima pokazuje kako je dramatično najava Vlade uzburkala javnost

Zabrana rada nedjeljom: I anketa među našim čitateljima pokazuje kako je dramatično najava Vlade uzburkala javnost
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Premijer je najavio plan po kojem bi radnih bilo 16 nedjelja u godini, prijedlog je uputio koalicijskim partnerima

Premijer Andrej Plenković najavio je deset dana prije lokalnih izbora, zabranu rada nedjeljom.

''Razgovarali smo o Zakonu o trgovini i zakonu koji regulira rad Hrvatske gospodarske komore. Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu'', kazao je premijer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pitanje rada nedjeljom izaziva podijelilo je javnost, političare i publiku, a čini se i naše čitatelje. U anketi smo vas pitali podržavate li zabranu rada nedjeljom, 53 posto anketiranih odgovorilo je ''da'', dok 47 posto ne podržava zabranu. 

Premijer i dalje brani ovaj prijedlog. 

Vezana vijest

Andrej Plenković

"Naša inicijativa se nikako ne kosi sa željom za većim brojem zaposlenih, s većim gospodarskim rastom, sa socijalnom uključenošću. Dapače, mi smo prošle godine u izbornoj kampanji vrlo jasno rekli da želimo napraviti takav zakon u trgovini koji će načelno zabraniti rad nedjeljom ali će ga se omogućiti do 16 nedjelja u godini zbog činjenice što je Hrvatska turistička zemlja, a da je trgovina važna", izjavio je Plenković u petak.

Rekao je da je u četvrtak taj prijedlog upućen koalicijskim partnerima i da su oni podržali tu ideju "s obzirom da je to nešto o čemu smo proveli detaljna ispitivanja. Ispitivanja što većina hrvatskih građana zaista podržava. To je u konačnici u duhu tradicije našeg naroda, da je nedjelja neradni dan".

Vezana vijest

neradna nedjelja

O tome što Vlada želi postići zabranom rada nedjeljom u RTL-u Danas pojasnio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

"Vlada želi ispuniti svoje programsko obećanje, a to je da nedjelja bude dan rezerviran za prijatelje i obitelj i to za sve naše građanke i građane. Većina građana po anketama koje smo radili podupire neradnu nedejlju u trgovinama jer je to veliki sektor koji je najizloženiji radu nedjeljom", kazao je Ćorić.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!