Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Sezona 2021.

Dubrovnik zove turiste: 50% jeftiniji hoteli i sobe, popusti u restoranima, hoće li Stradun opet biti prazan?

Iako je tisuću noćenja dnevno dobar porast, ovaj grad i dalje je gladan turizma, a gosti traže odmor

Prazan, kao nikad prije. Takav je 2020. bio Dubrovnik, u koji je lani došlo čak 83% stranaca manje nego godinu prije. Kako će biti ove godine, to nitko ne zna. Stradunom ovih dana dnevno prošeće oko tisuću gostiju, tako je normalnih godina bilo u ožujku. Zato su hotelske sobe jeftinije od 10 do 50 posto, kao i privatni smještaj.Mnogi restorani i dalje ne rade, a oni koji su otvorili - nude popuste do 50 posto. 

Spuštene su cijene 


Nitko u Gradu nije očekivao da će čuti tišinu. Ona o kojoj su dubrovački trubaduri pjevali još prije 32 ljeta, dogodila se u predsezoni 2020. Stradunom je na ovaj dan prošle godine šetalo tek stotinjak, danas tisuću turista.

Felix iz Turske: "Možda ih ne vidite kako naokolo trče s maskama, ali ljudi zaista vode brigu i svjesni su da trebaju biti oprezni".

Aurelie, Francuska: "Osjećamo se sigurno, da. Jako je sigurno i vrlo smo sretne što više ne moramo nositi maske".

Iako je tisuću noćenja dnevno dobar porast, ovaj grad i dalje je gladan turizma, a gosti traže odmor. Stoga su se privatni iznajmljivači, kao i hotelijeri odlučili na snižavanje cijena. Svoje cijene spustili su za 10 do 50 posto tako se noćiti jeftinije može i u samom središtu grada, kao i van grada jer turistima nije više bitna samo sigurna lokacija već i jeftiniji smještaj.

Vezana vijest

TerasaTom Zovko, direktor hotela:  "Naša grupacija bilježi nekakav oporavak rezervacija što ostavlja prostora optimizmu, no ishod je i dalje nepredvidiv. Tako da su prilagodbe cijena izvrsna prilika da goste iz Hrvatske i regije ugostimo u našem resortu, ali i u Dubrovniku".

Dubrovački restorani goste nisu mogli posluživati gotovo 5 mjeseci. Onima koji su postavili terase popusti su najbolja reklama.

Pavica Đurović, voditeljica restorana: "I kvaliteta i ponuda hrane i usluga - to je uvijek gosta privlačilo. Svi smo pomalo dali popusta, jesmo dali smo popusta moramo popusta dati da malo još privučemo".

Da korona ne bi i od ove sezone napravila fijasko, ministarstvo je prva cjepiva poslala na jug Hrvatske. Za sada je cijepljeno oko tisuću i pol turističkih djelatnika.

Ana Hrnić, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika:
"To je jedan od glavnih preduvjeta da ostvarimo turističku sezonu, punu uspješniju od one što smo imali lani. Za sada nema govoru o nekom uvjetovanju, međutim to je od ključne važnosti".

Kako će se zabavljati?
 

A ako i kad gosti dođu, kako će se zabavljati to se ne zna. Na ovoj pozornici nastupala su svjetska imena, ali kugla se već odavno ne vrti. U klubu čekaju bolje dane, dogovorili su prvu gažu za ovu godinu.

Vlado Raunig, direktor noćnog kluba: "Za deveti mjesec ono što trenutno sigurno imamo, odnosno što je potvrđeno je jedna zabava od tri dana s kojom je praktički i završilo prošlo ljeto i nadam se da to neće biti jedina zabava koju ćemo imati ovu sezonu."

Direktne linijeUz Australce, Britanci i Amerikanci bili su im najčešći strani gosti. Nadaju se da će ih uskoro ponovno ugostiti jer od srpnja dvije direktne linije trebale bi povezati Dubrovnik i Novi svijet.

Ivan Maslać, komercijalni direktor Zračne Luke Dubrovnik:
"Što se tiče Uniteda koji leti za Jersey on bi trebao biti tri puta tjedno što se tiče Delte to bi trebalo biti 4 puta tjedno, a što se tiče Europe nju očekivamo od kraja petog mjeseca. Dakle, sa tržištima Francuske, a onda kasnije povećanje i od 1.6. tržište Ruske Federacije".

Na dubrovačkom nebu tako bi uskoro moglo letjeti i do 70 aviona dnevno iz svih krajeva svijeta. Željno se čeka i prvi kruzer, koji je najavljen 11. lipnja. A onda, nadaju se svi, Dubrovnik neće plesati s koronom već s turistima. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!