Ostani doma
Novosti / Hrvatska

luka i luka

Dvojica imenjaka na državnom natjecanju iz kemije osvojili zlato i broncu! Iz prve ruke doznali smo tajnu njihova uspjeha

Prvak Hrvatske u kemiji bio je u prvom srednje. Dvije godine poslije Luka Kožul opet je najbolji

I jedan i drugi se zovu Luka, učenici su trećeg razreda splitske gimnazije i na ovogodišnjem su državnom natjecanju iz kemije osvojili zlato i broncu. Sa super kemičarima i njihovom profesoricom razgovarala je Jelena Tešija i iz prve ruke doznala koja je tajna njihova uspjeha.

Prvak Hrvatske u kemiji bio je u prvom srednje. Dvije godine poslije Luka Kožul opet je najbolji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Svi su pomalo zaslužni. I profesorica i prijatelji i razred kojeg to zanima, koji me pitaju. I doma svi. A i ja, valjda ja na neki način'', rekao je Luka Kožul.

Vezana vijest

Stanje u hrvatskim školama

Prvo mjesto dijeli s jednom zagrebačkom učenicom, a odmah iza njih još je jedan Luka, razredni prijatelj.

''Profesorica je sa svakim radila nasamo. I ništa, to je funkcioniralo kako je moglo. Preko teamsa, preko poziva, preko videopoziva pa smo se nekako snašli'', kazao je Luka Sumić, 3. na državnom natjecanju u kemiji.

Pomagali su također i jedan drugome i radili kad god su stigli. Nije bilo vikenda i slobodnih dana.

''Gradivo koje dolazi na natjecanjima od školske do državne daleko nadilazi onaj program obveznog programa. I kao što znate kemija je eksperimentalna znanost i trebali smo mi puno, puno kemijati i kemijati'', rekla je profesorica kemije u V. gimnaziji Vladimir Nazor u Splitu Ivana Bilić.

Vezana vijest

Prazna učionica

Online kemijanje na kraju se isplatilo. Zlato i bronca s državnog natjecanja nisu mala stvar.

''Doma su svi i ponosni i drago im je, a pogotovo, eto, baka koja ona, eto, njoj je najviše to stalo do toga i njoj je to najvažnije. To je njoj, ono, da se može i hvaliti malo'', rekao je državni prvak u kemiji Luka Kožul.

Osim što vole kemiju, i jedan i drugi su umjetnički tipovi. Državni prvak iz kemije već godinama je član kazališta.

''Mogu povezati kemiju i glumu s tim najdražim, kao mojim, spojem, odnosno otopinom. To je ta glumačka krv koja se stvarno koristi u filmovima kao lažna krv jer stvarno tako izgleda'', rekao je Kožul.

Vezana vijest

Učenici, ilustracija

Drugi Luka svira flautu i, paralelno s gimanzijom, ide i u glazbenu školu.

''U prvom razredu je bilo dosta teško dok sam naučio uskladit obe škole tako da sam, imao sam kemiju 4. Mislim da je to bila jedna dobra pedagoška mjera jer me, to me malo pecnulo, malo me motiviralo da možda jače zagrizem'', kazao je Sumić.

Rezultati se vide, a dvojica Luka poručuju - idu dalje, po nove uspjehe.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!