Ostani doma
Novosti / Hrvatska

IZLIJEČEN MATIČNIM STANICAMA

Tim Dragana Primorca korona-pacijenta na respiratoru izliječio matičnim stanicama: 'Nama je praktički trebalo svega dva dana'

Hrvatski znanstvenici dokazali da se barem u medicini mogu mjeriti s najboljima u svijetu

Novu nadu u borbi protiv koronavirusa daje tim okupljen oko profesora Dragana Primorca, genetičara koji već dulje vrijeme proučava rad tzv. MEZEN-HIMALNIH matičnih stanica. Tim sastavljen od hrvatskih i slovenskih znanstvenika uspio je u život vratiti pacijenta koji je praktički proživljavao zadnje dane na respiratoru, a pluća su mu bila gotovo potpuno uništena od virusa. Mjesec dana nakon terapije pacijent nastavlja živjeti kao i prije bolesti, a sve je upravo i objavljeno u stučnim časopisima.

Do prije mjesec dana, jedan se splitski pacijent, obolio od Covida, na respiratoru doslovno borio za život. Kad su liječnici gotovo izgubili nadu da će preživjeti, obratili su se profesoru Draganu Primorcu, koji je predložio eksperimentalno liječenje mezenhimalnim matičnim stanicama koje dokazano smanjuju upalu i regeneriraju tkivo.

"Iz tih stanica se mogu razviti neke druge stanice koje će nam dati tkivo koje nam treba. Te stanice u staničnoj kulturi moraju dati tkivo koje će na kraju rezultirati, hrskavičnim, skeletnim ili mišićnim tkivom. Taj se proces ne odvija u organizmu", rekao je Dragan Primorac.

Vezana vijest

Dragan Primorac

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


U suradnji s dvije slovenske klinike u kojima su uzgojene matične stanice, pristupilo se liječenju koje je i u svijetu još rijetkost.

"Prihvatili smo taj izazov, ne, i uzgojili te matične stanice koje je pacijent u tri navrata i primio", kaže Strbad. Rezultati su zapanjili i liječnike i samog pacijenta koji je danas već na kućnoj njezi, bez vidljivih posljedica bolesti. A sve se odvilo u rekordnom roku.

"Nama je praktički trebalo svega dva dana. Mi smo se čuli u petak, u subotu i nedjelju su uzgajane stanice, i u ponedjeljak najranije ujutro, negdje oko 10 sati smo bili u KBC Split cijeli tim anesteziologa, intenzivne, kolega s interne, infektologije i zajedno s kolegama iz Slovenije mi smo krenuli s aplikacijom mezenhimalnim matičnim stanicama i to ponovili dva dana iza toga i tri dana iza toga", ističe Primorac. 

Pacijent je tako u tri navrata primio po 120 milijuna tih stanica koje su smirile upalu i obnovile plućno tkivo. Liječenje Mezenhimalnim matičnim stanicama danas se najčešće koristi u liječenju osteoartritisa. No budućnost je perspektivna.

Vezana vijest

Dragan Primorac

"Mi ih u Sloveniji upotrebljavamo i za graft versus horse disease, upotrebljavali smo ih i za Kronovu bolest, imaju mogućnost regeneracije nervnog tkiva, mišića, kardiovaskularnih bolesti čak i dijabetesa, tako da njihov spektar je dosta širok", ističe Strbad.

Pa iako su do sličnih rezultata istodobno stigli i znanstvenici iz SAD-a i Izraela, samo je ovaj hrvatski primjer stručno opisan i objavljen u Croatian medical journalu, pa će ga uskoro proučavati i kolege iz cijelog svijeta.

"U ovoj fazi je potrebno napraviti još određena klinička ispitivanja slično kao što se radi kod cjepiva u kliničkoj fazi 3, nakon toga aplicirati, ako se dobiju rezultati koje smo mi dobili kao što su kolege u Americi i kolege u Izraelu dobili , dakle mi smo puni optimizma i u konačnici nakon toga ide prema nadležnim regulatornim tijelima, Europskoj agenciji za lijekove, HALMED, i to je način kako neki lijek ulazi na tržište", priča Primorac. 

Ovo postignuće možda ne jamči da će se lijek za Covid već sutra naći u ljekarnama, ali ipak daje nadu da se i najteži bolesnici mogu spasiti. A hrvatski znanstvenici dokazali da se barem u medicini mogu mjeriti s najboljima u svijetu. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!