Ostani doma
Novosti / Hrvatska

A veliki dio novca iz EU-a

Profesor Duić: 'Najmanje 20% energije za Hrvatsku mogli bismo dobivati iz Jadrana, i to ovakvim elektranama'

Profesor Duić: 'Najmanje 20% energije za Hrvatsku mogli bismo dobivati iz Jadrana, i to ovakvim elektranama'
Ivo Cagalj/PIXSELL

Profesor Neven Duić smatra da bi se Hrvatska u sljedećih desetak godina trebala usredotočiti na pučinske vjetroelektrane, pošto će se zatvarati plinske platforme

Trodnevni skup "Dani plave energije" na kojem se raspravlja o mogućnostima korištenja energije mora počeo je u utorak u Splitu, a istaknuto je kako bi se za potrebe Hrvatske 20 posto energije moglo proizvesti iz Jadranskog mora.

"Prema našim procjenama barem 20 posto hrvatske energije moglo bi se proizvesti iz Jadrana", rekao profesor Neven Duić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Smatra da bi se Hrvatska u sljedećih desetak godina trebala usredotočiti na pučinske vjetroelektrane, pošto će se zatvarati plinske platforme.

"Na sjeveru Jadrana postoje Inine plinske platforme, ali će se 2025. godine ondje privoditi kraju eksploatacija plina i onda Ina planira umjesto tih plinskih platformi, staviti pučinske vjetroelektrane. To je najbolja lokacija zato što je tamo plitko more, pa je sadašnja tehnologija pučinskih vjetroelektrana spremna za tu lokaciju", zaključio je Duić.

Pučinske vjetroelektrane daleko od obale 

Procijenio je da su na ostalom dijelu Jadrana potencijali za korištenje energije mora veliki, ali će se morati čekati izgradnja plutajućih vjetroelektrana, koje mogu raditi na dubinama većima od 100 metara.

Objasnio je da su pučinske vjetroelektrane velike te će ih se vizualno držati daleko od obale zbog turizma.

"Želimo imati sačuvanu mediteransku obalu za buduće generacije turista," poručio je Duić.

Vezana vijest

Objasnio je da plavu energiju, to jest korištenje energije mora, treba gledati u kontekstu Europske energetske tranzicije, za što će, kaže, biti namijenjena značajna sredstva iz fondova Europske unije u sjedećih desetak godina.

Ističe kako posebice treba obrati pozornost na razvoj 'dizalica topline' koje će koristiti toplinu mora kako bi grijali i hladili priobalne dalmatinske gradove.

"Nedavno smo instalirali u Dubrovniku u Duždovoj palači novi sustav koji grije i hladi tu palaču, i nekoliko povijesnih zgrada u blizini. Takav centralizirani sustav koji koristi toplinu mora je optimalno rješenje za Dioklecijanovu plaču u Splitu koja ima ogroman turistički potencijal, ali koja je  sada prilično nagrđena klimama po fasadama", zaključio je Duić.

Tri vrste morskih elektrana

Savez za raspoređivanje plave energije  ( BLUE DEAL - Blue Energy Deployment Alliance) je europski projekt, sufinanciran od Europskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta pretpristupne pomoći, za kapitalizaciju Plave energije, u kojem sudjeluje 12 partnera iz šest zemalja i devet različitih regija Sredozemlja, ističe se u pisanom materijalu ovog skupa.

U stručnoj literaturi se navodi da postoje tri načina za iskorištavanje energije mora, a to su: korištenje energije valova, korištenje energije plime i oseke, i korištenje temperaturnih razlika u vodi.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!