Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Međunarodni je dan muzeja

Hrvatske muzeje muči jedan veliki problem: Ogromnu većinu umjetnina čuvaju u neadekvatnim uvjetima

Djelatnici muzeja ulažu napore da zaštite umjetnine, a samo jedan radnik u prosjeku se brine o više od 5600 muzejskih predmeta.

Na današnji Međunarodni dan muzeja Muzejski dokumentacijski centar objavio je prvo veliko istraživanje o stanju hrvatskih muzejskih čuvaonica i pokazao kako one uglavnom nemaju adekvatne uvjete.

Njih čak 93 posto nema dovoljno prostora za čuvanje umjetnina. Posebno zabrinjava da 15 muzeja u čuvaonicama nema nikakvu protupožarnu zaštitu, a gotovo polovina ni zaštitu od poplave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U muzejima diljem svijeta samo 5% umjetnina, prema podacima UNESCA, izloženo je javnosti. Ostalih 95% nalazi se u čuvaonicama.

To je tajni i najzaštićeniji dio muzeja gdje se čuvaju umjetnine u posebnim uvjetima. Upravo u ovim prostorijama nalazi se 45 tisuća primjeraka tekstila hrvatske baštine. 

Na zadnjem katu Etnografskog muzeja u Zagrebu čuvaju se nošnje, cipele i kišobrani čak i iz 19. stoljeća. Fundus je sve veći i potrebni su suvremeniji uvjeti čuvanja.  

"Ovdje je bilo brojnih izazova vezanih uz curenje vode, starog krovišta, evo nedavno smo uredili pročelje ili sanirali krovište ali eto u podrumskom djelu prodor vlage, tu su izazovi instalacije, dakle čitav niz vezan uz logistiku zgrade koja je sagrađena 1904. godine", kaže Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja.

Djelatnici muzeja ulažu napore da zaštite umjetnine, a samo jedan radnik u prosjeku se brine o više od 5600 muzejskih predmeta.

Vezana vijest

Šećer

"Jedan od načina kako se čuva taj materijal je zapravo na isti način kako se on čuvao u seljačkim obiteljima u škrinjama", kazala je Aida Brenko, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju.

Nemaju ni odgovarajući namještaj

S izazovima poput ovih suočavaju se brojni muzeji - prema istraživanju Muzejskog dokumentacijskog centra, u 64% muzeja, čuvaonice su tek djelomično opremljene namještajem za čuvanje građe. 

"Pokazalo je da jedna petina čuva građu u prostorima koji su namjenski sagrađeni ili uređeni za čuvaonicu što znači da se većina građe čuva ili na tavanima ili u podrumima dakle u prostorima koji nisu građeni za tu namjenu, kaže ravnateljica Maja Kocijan.

Zabrinjava i da alarmne sustave za dojavu provale ima manje od polovine muzeja u Hrvatskoj, a njih čak 14 % nema nikakav oblik fizičko-tehničke zaštite. Trećina muzeja nema ništa ni za kontrolu mikroklime, jedne od najvažnijih stavki u očuvanju umjetnina. 

No za Etnografski muzej to se ubrzo mijenja. Donedavno napuštena zgrada u centru glavnog grada ubrzo će postati dostojan dom hrvatske baštine.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!