Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Užasni podaci za 2021.

Izvještaj nevladinih organizacija optužuje Hrvatsku: Policija pretuče trećinu migranata, okrade dvije trećine. Božinović šuti na upit RTL.hr

Izvještaj nevladinih organizacija optužuje Hrvatsku: Policija pretuče trećinu migranata, okrade dvije trećine. Božinović šuti na upit RTL.hr
Slavko Midžor/Pixsell

Prema podacima za 2021. među protuzakonito protjeranima našlo se i nemalo djece, pa čak i djece bez pratnje

Samo u ožujku ove godine sedmero je ljudi, migranata koji su ilegalno pokušali iz BiH ući u Hrvatsku, pritom poginulo. A što se događa s onima koji uspiju prijeći?

Izvještaj devet organizacija za ljudska prava iz Europe, koji teško optužuje nekoliko zemalja da jedna drugoj protjeruju tražitelje azila, u "lancu protjerivanja", pa sve do Grčke, za Hrvatsku navodi da policijski službenici Republike Hrvatske na granici s Bosnom i Hercegovinom ove godine iz mjeseca u mjesec ilegalno protjeruju sve veći broj migranata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječ je o organizacijama na čije se izvještaje nerijetko pozivaju povjerenici Europske komisije, primjerice u jednom od posljednjih slučajeva kritizirajući Grčku. Što se Hrvatske tiče, izvještaj je porazan:

Hrvatska je u "balkanskoj džungli"

"Svaka treća osoba prijavila je fizičko zlostavljanje (459 osoba, što je 36 posto intervjuiranih), dok ih je 62 posto prijavilo krađu, iznuđivanje ili uništavanje osobne imovine (777 intervjuiranih). Sprečavanje podnošenja zahtjeva za azilom prijavilo je 23 posto intervjuiranih (293 osobe)."

Pritom, pokazuje se u objedinjenom izvještaju brojnih organizacija i njihovih članova s terena, na "balkanskoj ruti" na Zapad u 85 posto slučajeva riječ je o "velikim obiteljima s djecom ili bebama, koji se suočavaju s lošim zdravstvenim uvjetima i uvjetima smještaja u pograničnim područjima". 

Vezana vijest

slovenija, policija, slovenska policija, migranti, izbjeglice

"Muškarci često dolaze s ortopedskim patologijama i infekcijama nogu uslijed premlaćivanja i nasilja koje su pretrpjeli u Hrvatskoj i i uslijed mnogih mjeseci hodanja kroz zapadnobalkansku 'džunglu'", još je jedno od niza mjesta na kojima izvještaj optužuje odgovorne u Hrvatskoj.

Zapravo je riječ o optuživanju vlasti Republike Hrvatske, uz još nekoliko zemalja od Austrije prema istoku i od Rumunjske i Mađarske prema jugu. Sve te zemlje optužuje se za udruživanje u "lanac nezakonitog protjerivanja migranata", tražitelja azila.

"Lančano protjerivanje"

Ove godine organizacije koje su sastavile izvještaj, utvrdile su 176 takvih organiziranih lančanih protjerivanja ("chain pushback"). I u tom dijelu opet se Hrvatska ističe kao najkritičnija. Pet od tih protjerivanja išlo je iz Italije, preko Slovenije i Hrvatske u BiH.

Jednom je utvrđeno protjerivanje osobe iz Austrije, kroz Sloveniju i Hrvatsku u BiH, a čak 170 osoba potvrđeno je da je protjerano iz Slovenije, kroz Hrvatsku u BiH. 

Najnasilniji postupak s tim ljudima utvrđen je na granici Rumunjske i Srbije, tu se fizički maltretiralo ove godine 46 posto protjeranih, ali isto tako, čak i Rumunjska bilježi neusporedivo manje krađe, iznuđivanja i uništavanja imovine migranata, 14 posto.

Odgovorne u Mađarskoj optužuje se za pojedine slučajeve u kojima su navodno pogranične patrole natjerale pse na te ljude.

Okosnica izvještaja o "lancima ilegalnog protjerivanja" su dokazi o tome da je riječ o praksi članica EU-a, "koji su uspostavljeni sasvim izvan službeno utvrđenih mehanizama, kako bi se izbjegle obaveze iz europskih i međunarodnih zakona o ljudskim pravima". Izvještaj navodi da se ljude protjeruje iz članica EU-a; ali i dalje - iz Srbije, Makedonije, Grčke…

Navodi se da je riječ o mnoštvu ranjivih migranata, posebno djece. Na ovaj način nezakonito lančano protjerane djece je čak 13 posto, od čega su čak četiri posto djeca bez ikakve pratnje odraslih. Od odraslih, u oko 90 posto slučajeva riječ je o muškarcima, a u 10 posto slučajeva o ženama. 

Izvještaj navodi i kartu zemalja iz kojih stižu migranti, i tu se ističu, redom, Afganistan, Sirija, Pakistan, Bangladeš… Na karti koja pokazuje mjesta na granicama na kojima pogranične patrole s određenom učestalosti ilegalno protjeruju ljude, ističe se granica Hrvatske i BiH, i to područje oko Cazina, Velike Kladuše i Bihaća.

Vezana vijest

Kamion

Konačno, kada je prije nekoliko dana britanski Guardian objavio članak o ovom izvještaju, ilustrirao ga je fotografijom Afganistanca i njegovih dvoje djece u trenucima neposredno nakon što ih je pogranična patrola u Hrvatskoj po 54. put protjerala u BiH.

Davor Božinović šuti

Uredu ministra unutarnjih poslova Davoru Božinoviću RTL.hr je poslao zahtjev za komentarom na ove optužbe još prije tjedan dana. No, iz Ministarstva unutarnjih poslova do danas nismo dobili ništa.

Takvo ponašanje ministra Božinovića i MUP-a najblaže rečeno je neobično s obzirom na prijašnje teške optužbe organizacija poput Danskog vijeća za izbjeglice, koje supotpisuje i najnoviji izvještaj. 

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) objavilo je u listopadu da je hrvatska policija tukla i pljačkala migrante, a spominjalo se čak i seksualno zlostavljanje.

"Svjedočenja žrtava su užasavajuća", rekla je u listopadu čelnica DRC-a Charlotte Slente, navodeći da je više od 75 ljudi "u jednom tjednu prijavilo nečovječna postupanja, divljanje pa čak i seksualno zlostavljanje".

Vezana vijest

Migranti

MUP je tada reagirao tako što je optužio strane novinare i strane medije za neprovjereno izvještavanje. No, DRC kao organizaciju iz MUP-a se nisu usudili eksplicitno pobijati, čak ni u onom dijelu kad je DRC svoje izvještaje o zlostavljanju poslao Europskoj komisiji. MUP je tada obećao da će sve istražiti.

O tome je u listopadu izvještavao Der Spiegel – o udarcima, elektrošokovima, iščupanim noktima – prenoseći šokantan video o brutalnostima na hrvatskoj strani granice, a što su prenijeli svi njemački mediji i niz medija po EU-u. 

Još u srpnju 2019. Telegram je prenio svjedočenje anonimnog hrvatskog policajca koji je priznao da je sudjelovao u tri pushbacka i da su on i kolege tek naknadno shvatili da je riječ o potpuno protuzakonitom postupanju. Rekao je tada i to da ima nemalo policajaca koji odbiju u tome sudjelovati, ali se nakon toga suočavaju s kažnjavanjem u svojoj službi, čime i takvi policajci postaju žrtvama organiziranog nasilja.

Vezana vijest

Kolinda Grabar Kitarović

Tog istog srpnja 2019. u stranim medijima neslavno je odjeknula i izjava Kolinde Grabar Kitarović, tada još predsjednice Republike, u intervjuu za švicarsku javnu televiziju SRF kojom je eksplicitno priznala da policija na granici Hrvatske i BiH provodi pushback:

"Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback, ali morate vidjeti i kakav je to teren."

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!