Ostani doma
Novosti / Hrvatska

povijesno postrojavanje

Održana je svečanost povodom 30. obljetnice povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde

Održana je svečanost povodom 30. obljetnice povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde
RTL

Prve brigade Zbora narodne garde bile su predstavljene na smotri 28. svibnja 1991. uz mimohod, dodjelu zastava brigadama i polaganjem prisege

Prije 30 godina održano je povijesno postrojavanje Zbora narodne garde pred prvim hrvatskim predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom Franjom Tuđmanom. Odlučna i hrabra hrvatska vojka je u kratkom vremenu izrasla u uglednu vojnu silu tijekom borbe  za neovisnost. 

Na svečanosti na stadionu NK Zagreb postrojilo se osam počasnih postrojba. Sudjelovali su i vojni veterani, policija, gardijska oklopna mehanizirana brigada, gardijska mehanizirana brigada, postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, mornarice te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta.

Vezana vijest

Hrvatska vojska

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na čelu veterana je Neven Martić koji je prije 30 godina predao prijavak, na istome mjestu, predsjedniku Republike Hrvatske Tuđmanu.

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske

Prve brigade Zbora narodne garde bile su predstavljene hrvatskoj javnosti na svečanoj smotri 28. svibnja 1991. uz mimohod, dodjelu zastava brigadama i polaganjem prisege na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici.

Danas se taj dan slavi kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Ovogodišnja obljetnica će biti zapamćena baš po tome što je doneseno najveće vojno ulaganje od osnutka Oružanih snaga Republike Hrvatske, država je odlučila kupiti francuske rafale. Na stadionu se okupio cijeli državni vrh Hrvatske.

Na samom početku svečanosti iznad stadiona proletjela su tri miga i ispucana je počasna paljba. 

RTL-ova reporterka Ivana Franić javila se uživo sa svečanost na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. 

'Nabava ratnih aviona će Hrvastku vojsku dignuti na novu razinu'

Brigadni general Michael Križanec, zapovjednik hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kaže kako će nabava novih ratnih aviona Hrvastku vojsku dignuti na novu razinu"Mislim da će svi piloti uživat jer sma jednom imao priliku probati letjeti i imat će najbolji office u ovom dijelu Europe. Letjeti u rafalu je bilo najbolje iskustvo u mojoj karijeri. Letio sam prošle godine", kazao je.

"Nama je cilj da postupno uz dostizanje ciljnih i punim operatinih sposobnosti uspijemo iskoristiti sve njegove sobnosti", dodaje brigadni general.

Dio pilota će ići na obuku u rafal, a dio će prvo otići na obuku na avion koji Francuzi koriste prije obuke na rafalu, a nakon toga će bit obučavani u Republici Hrvatskoj.

"Definitivno ćemo biti najjača zračna sila na ovim prostorima. Uz bok ćemo biti sa susjedima u Italiji, Grčkoj, Mađarskoj", objašnjava Križanec.

Križanec smatra da će ovo bit jedan dodatnan motivacijski čimbenik koji će privući mlade kadate da se odluče upisati vojno zrakoplovstvo.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!