Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Nakon Plenkovićevih napada

Europska federacija novinara podržala HND i SNH: 'Vrijeđati, prijetiti novinarima znači vrijeđati, prijetiti građanima'

Europska federacija novinara podržala HND i SNH: 'Vrijeđati, prijetiti novinarima znači vrijeđati, prijetiti građanima'
Davorin Višnjić/Pixsell

Na učestale napade premijera, nedavno i predsjednika, europska organizacija reagirala je u obranu novinara

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i Sindikatu novinara Hrvatske (SNH) u osudi verbalnih napada na medije i novinare predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, nakon drugoga kruga lokalnih izbora.

Objavili su to iz Hrvatskog novinarskog društva na svojim mrežnim stranicama te prenijeli da je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez ustvrdio kako je potpuno neprihvatljivo da novinare napadaju i premijer, a nedavno i predsjednik Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Okrivljavanje novinara pokušaj je potkopavanja njihove vjerodostojnosti kako bi se ograničila njihova uloga", rekao je Gutiérrez i dodao kako vrijeđati ili prijetiti novinarima znači vrijeđati i prijetiti građanima te potkopavati pravo građana na pristup objektivnim i neovisnim informacijama.

Vezana vijest

Plenković se svađao na press konferenciji: "Vi imate problema s razumijevanjem" (thumbnail)

Na svojim stranicama EFJ je objavio i da se dan nakon završetka lokalnih izbora premijer Plenković još jednom obrušio na medije optužujući ih da su "plaćenici koji gade jednu političku opciju", da je analitičara i profesora s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dražena Lalića optužio je da je plaćen kako bi na televizijama blatio HDZ-ove kandidate te da se obrušio i na predsjednika HND-a Hrvoja Zovka zbog toga što je oštro osudio Plenkovićevo ponašanje.

Vezana vijest

Andrej Plenković

Iz Europske federacije novinara ocijenili su nedopustivima "otvorene prijetnje koje je s mjesta najmoćnijeg čovjeka u državi premijer Plenković uputio svim našim kolegicama i kolegama te medijima koji nisu na njegovoj i HDZ-ovoj ideološkoj liniji".

"Proglašavati plaćenicima sve one koji kritički promišljaju kandidate uoči izbora i označavati kao mete one 'analitičare koji blate za novac' nije diskurs koji koriste političari, a kamoli premijeri civiliziranih i demokratskih država EU", ustvrdili su iz EFJ.

Vezana vijest

mojmira

Podsjetili su i kako su dvije novinarske organizacije također istaknule da takvi napadi samo pokazuju "otvorene ambicije premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a da u potpunosti kontroliraju javni prostor i određuju granice medijskih sloboda u Hrvatskoj", stoji u priopćenju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!