Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Pad interesa za cjepivom

U Hrvatskoj uskoro počinje cijepljenje djece: 'Ako ne iskoristimo lipanj mogli bismo imati problema'

U Hrvatskoj uskoro počinje cijepljenje djece: 'Ako ne iskoristimo lipanj mogli bismo imati problema'
Shutterstock

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jučer su potvrdili da je u Hrvatskoj detektiran indijski soj koronavirusa.

U Primorsko-goranskoj županiji jučer je zabilježeno 28 novih slučajeva na ukupno 581 testiranje, dok se u Kliničkom bolničkom centru Rijeka liječilo 29 pacijenata, od čega je troje na respiratoru.

Nakon što su se jučer pojavile informacije da Hrvatska bilježi pad interesa za cijepljenjem, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović kaže da takav pad možda i može očekivati od sredine lipnja, iako je to vrijeme kada će se u Primorsko-goranskoj županiji sve češće cijepiti sezonski radnici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pad je u načelu moguć, no moramo biti oprezni. Iz tjedna u tjedan dobivamo sličan broj doza cjepiva, a od idućeg tjedna stižu i veće količine doza. Mi smo imali velik odaziv zdravstvenih radnika na cijepljenje, cijepili smo i značajan dio kroničnih bolesnika, kao i osoba starijih od 65 godina, o čemu svjedoče brojke novozaraženih u toj populaciji, a u ovom trenutku cijepimo unutar radnih organizacija."

Dosad je u i toj županiji prvom dozom cijepljeno oko 41 posto odrasle populacije i 16 posto drugom dozom, rekao je Mićović, a Nastavni zavod za javno zdravstvo uvest će centralni sustav za naručivanje, što znači da će svi podaci koje dostave liječnici obiteljske medicine ići u jedinstvenu bazu čime bi se trebalo uštedjeti na vremenu, piše Novi list

Vezana vijest

antigenski test covid korona

Indijski soj 

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jučer su potvrdili da je u Hrvatskoj detektiran indijski soj koronavirusa. Dr. Iva Pem Novosel iz HZJZ-a potvrdila je da je indijski soj potvrđen u nekoliko slučajeva u Dalmaciji.

"Novi su sojevi prilično zarazni i velika je mogućnost brzog prijenosa, ali da se ne širi panika, svjesni smo njegove prisutnosti. Otkriven je prije nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali to su pojedinačni slučajevi te nema razloga panici."

Prof. dr. Vladimir Mićović također je komentirao pojavu indijskog soja u Hrvatskoj i rekao kako je ključno jesmo li cijepljeni dovoljno: "Naime, ako ne iskoristimo lipanj za cijepljenje, možda bismo i mogli imati problema, no mi činimo sve da cijepimo stanovništvo."

Vezana vijest

Stožer

Cijepljenje djece 

U Primorsko-goranskoj županiji, prema njegovoj najavi, trebalo bi uskoro krenuti i cijepljenje djece starije od 12 godina Pfizerovim cjepivom. Najprije će se cijepiti djeca s kroničnim oboljenjima, a nakon toga i sva djeca te dobi. Cijepljenje djece protiv koronavirusa provodit će liječnici školske medicine.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!