Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Maruška Vizek

Stručnjakinja s Ekonomskog instituta za RTL: 'Zemlja se pomalo izvlači iz krize. Očekujemo rast BDP-a od 5 posto'

Prošle godine su u svibnju i lipnju bili zabilježeni ogromni minusi jer je ekonomija bila zatvorena, podsjeća Vizek

Index slobodnih radnih mjesta kojeg je Ekonomski institut radio s portalom Moj Posao otkrio je da potražnja za radnim mjestima postoji.

''Prema tom indikatoru kako i prema rastu BDP-a možemo zaključiti da se zemlja malo izvlači iz krize. Online vacancy indeks je u svibnju bio prvi put bio veći u odnosu na isto predpandemijsko razdoblje u 2019. Industrijska proizvodnja je također u porastu'', rekla je Maruška Vizek sa Ekonomskog institua u Zagrebu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prošle godine su u svibnju i lipnju bili zabilježeni ogromni minusi jer je ekonomija bila zatvorena, podsjeća Vizek.

''Sad ćemo na svim pokazateljima obilježiti veliki plus i to će na kraju rezultirati solidnim godišnjim rastom BDP-a. Očekujemo nekih 5 posto'', rekla je Vizek.

Prema podacima oporavak teče polako već od kasnog ljeta prošle godine. Europska komisija i Vlada predviđaju potpuni oporavak u 2022. godine.

''To jesu realna predviđanja koji će se ostvariti ukoliko se epidemiološka situacija na jesen ili iduće godine ponovo ne pogorša'', komentirala je Vizek.

Vezana vijest

Zoran Milanović

Nacionalni plan oporavka imao je brojne kritičare. Vizek kaže kako je problem što Vlada veći dio novca usmjerava na javni sektor koji potom raspolaže tim resursima i onda dalje investira. S obzirom da EK upozorava na neučinkovitost javnog sektora upitno je zašto smo tako puno novca stavili na raspolaganje tom istom sektoru.

''Ravnoteža između privatnog i javnog sektora u Nacionalnom planu oporavka, po mom mišljenju, nije ostvarena. Iako se predviđaju brojne reforme, treba tek vidjeti da li ćemo ih izvršiti i koliko će Europska komisija biti stroga prilikom ocjenjivanja jesmo li reforme izvršili. Nismo samo mi problem, problem su i brojne druge zemlje. Poput Italije, Španjolske i Portugala'', kazala je Vizek.

Prvi dio novca uvršten je u rebalans proračuna.

''I u ovom rebalansu se vidi da se krpaju kronične rupe koje se događaju svake godine. Riječ je o zdravstvu gdje je povećanje od 4 milijarde kuna, što je gotovo polovica od ukupnog povećanja rashoda u proračunu'', rekla je Vizek.

Stezanje pojasa moglo bi se dogoditi iduće godine.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!