Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Radili i za vikend

Tomašević i ovaj put došao pješice, rekao da stanje nije dobro i objasnio kako će izbjeći 'najcrnji scenarij'

Tomašević i ovaj put došao pješice, rekao da stanje nije dobro i objasnio kako će izbjeći 'najcrnji scenarij'
Patrik Macek/PIXSELL

Tomašević je rekao da na naplatu dolaze tri godine financijske neodgovornosti u Gradu Zagrebu, ali da nova vlast ima rješenje

Novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u ponedjeljak ujutro, po dolasku na posao, kazao je da je sa suradnicima na posao dolazio i za vikend. Rekao je da "financijska situacija nije dobra":

"To je posljedica tri godine financijske neodgovornosti. 2019. je završila gubitkom od milijardu i 300 milijuna kuna, a da za to nije bilo vanjskih razloga, čista financijska neodgovornost. 2020. s gubitkom 'samo' 90 milijuna kuna, ali kad se gleda i covid pozajmica Vlade i odgođena potraživanja ZET-a, Holdinga i (Hrvatskih) voda, onda je taj gubitak puno veći i to je financijska odgovornost, jer nije došlo do rebalansa kad je trebalo."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za 2021. godinu, također kao "godinu financijske neodgovornosti", kazao je da su i u njoj "napucani" troškovi:

"Balansirana prodajom velikih zemljišta koje nitko nije ni očekivao da će prodati."

Rekao je dalje da je sadašnje financijsko stanje zapravo kombinacija te tri okolnosti.

"Bit će za plaće"

"Osnovni cilj je stabilizacija financija i analiza novčanih tokova na tjednoj i na mjesečnoj razni, revidirati plan nabave da se ono što nije ključno, odgodi. Izvješće Holdinga pokazuje gubitak oko 305 milijuna kuna", rekao je i dodao da najcrnjeg scenarija još nema, da će nova gradska vlast učiniti sve od sebe da stabilizira financije kako ovakvo stanje ne bi imalo posljedice.

Vezana vijest

Tomislav Tomašević dolazi na preuzimanje dužnosti gradonačelnika

"Imamo situaciju u ZG holdingu koji ima gubitak veći od 300 milijuna kuna. Situacija nije dobra, ali postoji rješenje, zato sad gledamo što sve možemo odmah zaustaviti i koje troškove možemo odmah rezati", najavio je.

Rekao je da će za plaće biti novca, da situacija nije dobra, ali da rješenje postoji. Pritom je istaknuo:

"Zato sad gledamo što sve možemo odmah zaustaviti i koje troškove možemo odmah rezati."

Kad bivši kažu da mu ne bi bili u koži...

Odgovorio je na pitanje tko će se baviti financijama u novoj gradskoj administraciji:

"Kad dugogodišnji čovjek zadužen za financije pokojnog gradonačelnika kaže javno da je situacija financijski loša i da nam ne bi volio biti u koži, onda je jasno čija je odgovornost i da smo to naslijedili."

Vezana vijest

Pritom se referirao na izjavu bivšeg gradskog pročelnika za financije Slavka Kojića koji je rekao da Tomaševiću "ne bi bio u koži".

"Trebat će vanjski financijski stručnjaci kako bi raspetljali financijsku situaciju", konstatirao je gradonačelnik.

Tomašević je i ovaj put na posao došao pješice. Nova gradska vlast, inače, ističe da se ne ide u prodaju Badela, Paromlina, kao i to da pregovori s SDP-om idu dobro, a da je, što se tiče mjesta predsjednika Gradske skupštine, još uvijek sve na stolu.

Cijelu izjavu pogledajte ovdje:

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!