Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Miroslav Taborski za rtl

U Požeštini se zbrajaju štete nakon jučerašnjeg nevremena: 'Kiše su izazvale udar vode koji brana nije izdržala'

Timovi na terenu rade procjenu na temelju koje će odlučiti hoće li proglasiti elementarnu nepogodu, a mještani očekuju da se problem bujica konačno trajno riješi

U Požeštini se zbrajaju štete nakon jučerašnjeg nevremena koje je poharalo kraj. Na Požegu i okolicu sručilo se više od 70 litara kiše po četvornom metru. 

Timovi na terenu rade procjenu na temelju koje će odlučiti hoće li proglasiti elementarnu nepogodu, a mještani očekuju da se problem bujica konačno trajno riješi.

Vezana vijest

Poplave u Požegi

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gost Tina Kovačića u RTL-u Danas bio je Miroslav Taborski, voditelj Vodnogospodarske ispostave Orljava-Londža. 10 mjseseci popustila

Taborski je objasnio kako se brana, koju su Hrvatske vode postavile prije 10 mjseseci, nije pokazala kao najbolje rješenje. Kaže kako je ona do sada, prema svjedočanstvima stanovnika, bila u redu u spriječavanju iznosa jalovine i drugog nanosa u potok te da nisu imali problema u vodotoku. 

"Mi smo prošle godine ovdje napravili branu i retencijski protok isključivo s namjerom da spriječimo taj nanos. Međutim, kiše koje su pale jučer, a to su kiše izuzetno velikog intenziteta po 100 milimetara po četvernom metru u satu, toliko su izazvale udar vode i nanosa da preljevni objekat nije izdržao", pojašnjava voditelj Vodnogospodarske ispostave.

Danas je održan sastanak u županiji te su Hrvatske vode rekle kako će izvršiti sanaciju prostora kroz kroz tri koraka.

Prvi korak je aktivna obrana od poplave, to su radovi koji su se jučer tijekom poplave već održavali i cijelu noć  te će se održavati sve dok se ne očisti korito vodotoka i okolnog područja koja su poplavljena.

"Drugi korak je kada vodni val prođe i kad vidimo koja sve postoje oštećenja i ta oštećenja saniramo. Tu se prije svega radi o palim potpornim zidovima, mostovima, hidrotehničkim objetima koje ćemo u tom drugom koraku sanirati. Namjeravamo to u vrlo kratkom vremenu napraviti", objasnio je Taborski.

Poslijednji, treći korak je konačno riješenje tijekom kojeg će se zamijeniti brana retencije koja neće samo služiti za zadržavanje nanosa nego i vodnog vala "tako da nizvodno od brane imamo kontroliranu količinu vode koju ona može podnjeti", dodao je Taborski.

Više pogledajte u prilogu: 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!