Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Pedijatar KBC-a Zagreb

Doktor Rubić za RTL Direkt: 'Djeca uopće ne bi smjela konzumirati energetska pića'

"Svakako ova količina šećera koja se konzumira od jednom ima reperkusiju na cijeli organizam."

Pedijatar KBC-a Zagreb doktor Filip Rubić bio je gost RTL Direkta. 

Doktore, djeca ne bi smjela uopće piti niti jedno energetska piće na dan?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Slažem se, ne. Djeca ne bi smjela i ta namjernica zapravo nema nikakvu svrhu u dječjoj prehrani."

Problem je velika količina kofeina za djecu. Kako dječji organizam reagira na kofein? 

"Pa zapravo na isti način kao i odrasli koji jednostavno na neki način bolje naviknut na to ili su jednostavno te količine u puno manjoj mjeri zastupljene. Iapk ta energetska pića imaju puno veću koncentraciju iste te tvari nego namjernice koje konzumiraju odrasli. "

Vezana vijest

Vili Beroš

I što se onda dogodi organizmu? Srce brže kuca, tlak se diže...?

"Reperkusije mogu biti na cijeli organizam dominantno ono što zapravo, najčešće se djeca i javljaju i po cijeloj Hrvatskoj su takvi slučajevi u hitnim pedijatrijskim ambulantama ta djeca imaju osjećaj lupanja srca, neki imaju osjećaj nedostatka zraka, a neki teži slučajevi su u pravilu hvala Bogu puno rjeđi."

Međutim ono što smo danas doznali da je istraživanje pokazuju da djeca to konzumiraju u ogromnim količinama, svakodnevno i da je to potpuno normalno... 

"Da, nažalost to sam i ja sad isto saznao. Nisam očekivao tako jednu veliku proširenost i primjene takvih energetskih pića koji se zapravo stvarno koriste od nekog u širokoj primjeni za možda dehidraciju. To nije ono što je recimo svrha tog energetskog pića da pomogne nekome da prebrodi noć prije ispita, kao što je recimo u studentskim danima."

Nije problem samo kofein, nego je problem i šećer

"To je ogroman problem za zdravlje. I inače je primjena šećera i današnji način života je tako da je zapravo to problem. Ali svakako ova količina šećera koja se konzumira od jednom ima reperkusiju na cijeli organizam. Dominantan na onaj endokrinološki dio."

Vezana vijest

Energetska pića, hitna pomoć

Jeste li vi onda Vi da se energetska pića zabrane za djecu?

"Pa da. Ja jesam. Djeca stvarno nemaju nikakvu svrhu to konzumirati. Njima to stvarno nije potrebno, a i nuspojave mogu biti vrlo ozbiljne."

Znači podržali biste ovo što Ministarstvo zdravstva razmišlja uvesti?

"Kao liječnik, da." 

Htjela sam Vas pitati, međutim to ste već djelomično odgovorili, Vi ste i sami vidjeli takve slučajeve u pedijatrijskim ambulantama? Je li to stvarno često? Jer čitala sam danas da u Americi to normalno, da imaju tisuće i tisuće takvih slučajeva stalno...

"Radeći u hitnoj pedijatrijskoj ambulanti to se susreće s vremena na vrijeme isto kao i s alkoholiziranom djecom i tako nečim. Da susrećeš se s time, ali kažem ti su slučajevi na neki način puno blaži i te tegobe nestanu s razgradnjom tih tvari koje su djeca konzumirala."

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!