Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Nije ovo prvi slučaj

Ministarstvo zdravstva razmišlja o zabrani energetskih pića za djecu, Direkt doznaje: Pića puna kofeina prodaju se i u školama!

Cijela Hrvatska već dva dana priča dječaku koji je umro nakon što je popio veću količinu energetskog pića

Cijela Hrvatska već dva dana priča o dječaku koji je umro nakon što je popio veću količinu energetskog pića. Išao je u kino, nakon toga se utrkivao s prijateljima i srušio se, pokazalo se, imao je urođenu srčanu manu. I to nije prvi put da je netko tako umro.

Prije 13 godina u Stobreču je jedna djevojka nakon energetskog pića umrla od trovanja kofeinom, američka Food and Drug Administration zabilježila je 34 slučaja smrti povezanih s takvim pićima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zna se da sadrže ogromne količine kofeina, jedna limenka je kao četiri šalice kave, zna se da to može podići tlak, ubrzati puls i uzrokovati probleme sa srcem.

Zna se i da djeca to ne bi trebala piti, to čak piše i na etiketi, ali nije jasno zašto ih onda nije zabranjeno prodavati djeci, kao što je slučaj u Litvi, Latviji i Švedskoj.

Ne da nije zabranjeno, nego se najnormalnije prodaju na automatima u školama.

Popio je energetsko piće, utrkivao se s prijateljima oko zgrade i samo srušio. Iako ga je Hitna pokušala spasiti, 13-godišnjem dječaku iz Zagreba nije bilo pomoći. Liječnici su utvrdili da je imao neprepoznatu srčanu manu.

"To je gas do daske automobilskim jezikom gdje ne znate kako će se taj automobil dalje ponašati. Ako uz to imate i nešto dšto vas predisponira i povećava rizik i u normalnom životu, tada nažalost, može doći do tragične kombinacije", kaže pedijatrijski kardiolog Hrvoje Kniewald

Jer jedno energetsko piće jednako je jednoj šalici kave i ovisno o proizvođaču sadrži i do 18 kockica šećera.Tu su i ostali sastojci poput taurina i L-karnitina koji tijelu daju lažni osjećaj - da nije umorno.

"Ustvari, kofein blokira naše neurone koji nam kažu da smo umorni, pa onda kad nam je tijelo umorno - naš mozak nam ne kaže da smo umorni. Tako da je to lažna energija ustvari", kaže epidemiolog Branko Kolarić

Kupili smo tri energetska pića, a na svima uz sastojke, piše ista stvar: Visoki sadržaj kofeina. Ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama.

No, sigurno je da ova sitna slova nisu nikoga zaustavila da kupi ovo piće. Kako nam kažu kardiolozi, sastojci dižu srčanu frekvenciju i u većim količinama mogu biti pogubni. Jer tijelo nema osjećaj kada mora stati i pitanje je kako će na te sastojke reagirati.

Zabranu Biljana Borzan tražila još 2018.

I dok je u Hrvatskoj ovo prvi smrtni slučaj povezan s energetskim napitkom, u svijetu to nažalost nije novost. Pa se već pisalo o 34-ero takvih smrti, od kojih su mnogi bili mladi ljudi u 20-im godinama. Epidemiolog Kolarić stoga traži: 

"Ja jesam za zabranu prodaje mlađima od 18. Dakle, da ne mogu sami to konzumirati i kupovati koliko žele. Nije zabrana konzumacija, roditelji će to onda nadzirati. Zabrana je prodaja maloljetnicima u trgovinama gdje se to može kupiti."

Zabranu je Biljana Borzan tražila još 2018., no tadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić je nije prihvatio tvrdeći da za štetnost energetskih napitaka nema konkretnih dokaza.

Vezana vijest

Vili Beroš

A evo kako je to učinila Europa

Maloljetnici ne mogu kupiti energetska pića tek u Litvi, Latviji i Švedskoj.

Zabranjeno će zakonom uskoro biti i u Velikoj Britaniji, iako i u toj zemlji dio trgovačkih lanaca samoinicijativno ne prodaje energetska pića mlađima od 18, iz svojevrsne "moralne odluke".

Kod nas, ne samo da nije zabranjeno - nego se, štoviše, prodaje na automatima u školama - baš kako je Direkt danas doznao u srednjoj Tehničkoj Tesla.

Nakon tragičnog slučaja iz Ministarstva zdravstva su poručili da su osnovali radnu skupinu u kojoj razmatraju snažnije restrikcije u prodaju i konzumaciji energetskih napitaka kod maloljetnika.

"Smatramo da je potreban daljnji iskorak u smanjenju dostupnosti energetskih pića maloljetnicima i to kroz zakonsku restrikciju prodaje energetskih pića maloljetnicima. Ministarstvo zdravstva je pokrenulo aktivnosti usmjerene prema iznalaženju mogućnosti za efikasnu kombinaciju ograničenja", poručuju iz Ministarstva zdravstva.

A, kako doznajemo, na stolu je kao jedna od opcija i potpuna zabrana. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!