Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Božinović objavio

Covid potvrde preuzelo već više od 100.000 građana! Može ih dobiti njih 1,7 milijuna

Covid potvrde preuzelo već više od 100.000 građana! Može ih dobiti njih 1,7 milijuna
pixsell

Ministar Davor Božinović na društvenim je mrežama objavio najnovije podatke o broju izdanih Covid putovnica

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je na društvenim mrežama da je hrvatski sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde potvrdio punu funkcionalnost i interoperabilnost.

"Više od 100 000 građana preuzelo je svoju potvrdu u samo sedam dana", napisao je Božinović, koji je naveo da potvrdu ima pravo preuzeti 1,7 milijuna ljudi, koji su ili cijepljeni ili su preboljeli Covid-19.

Problem onih koji su preboljeli bolest, ali nisu je potvrdili CPR testom, međutim, i dalje ostaje.

Vezana vijest

Pavić Šimetin

"Zahvaljujem građanima na interesu i napominjem kako više od 1.7 milijuna osoba, čiji su podaci u nadležnim registrima, ima pravo dobiti EU digitalnu COVID potvrdu. Kroz sustav korisničke podrške odgovoreno je na više od 2000 upita građana.

Provjera potvrda se provodi na graničnim prijelazima bez poteškoća i zastoja. Do sada je uspješno validirano više od 8000 EU DCP Poljske, Češke, Grčke, Danske, Bugarske, Latvije i Hrvatske, čime je potvrđena puna interoperabilnost među državama članicama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala Republiku Hrvatsku da prezentira razvoj, implementaciju i rezultate Hrvatskog nacionalnog sustava za izdavanje EU DCP."

 

Inače, Europski je parlament prihvatio uredbe o digitalnoj potvrdi za Covid koja će se na razini cijele EU početi primjenjivati od 1. srpnja. Potvrdu će besplatno izdavati nacionalna tijela i bit će dostupna u digitalnom i papirnatom obliku te će sadržavati QR kod. Dokument će služiti kao potvrda da je osoba cijepljena, da ima nov negativan rezultat testiranja ili da je preboljela bolest Covid-19. U praksi će to biti tri različite potvrde. Zajednički okvir EU-a osigurat će interoperabilnost i provjerljivost potvrda u cijeloj Uniji te onemogućiti njihovo krivotvorenje i prijevare.

Prije nego stupi na snagu uredbu treba prihvatiti još Europsko vijeće.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!