Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Objasnio kad je on doznao

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku otkriva za RTL: 'Pretraženi su i kabineti uhićenih sudaca na sudu'

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku komentirao je uhićenja osječkih sudaca

Zvonko Vrban razgovarao je RTL-ovim reporterom Tinom Kovačićem danas poslijepodne, nakon što su jutros uhićeni suci Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić, o čemu je ranije RTL izvještavao.

Evo, gospodine Vrban, danas je došlo do uhićenja trojice suda Županijskog suda u Osijeku… zbog navodne suradnje sa Zdravkom Mamićem. Kada ste doznali za uhićenja?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jutros sam izviješten da su suci Županijskog suda u Osijeku, trojica sudaca, lišeni slobode i da će se nakon toga izvršiti radnje izvida i na samom Županijskom sudu u Osijeku, pretragom prostorija u kojima su radili ti suci Županijskog suda u Osijeku.

Njihove prostorije se, dakle, isto pročešljavaju kao i njihovi domovi.

Da. Dakle, danas je izvršena pretraga u kabinetima sudaca u kojima su oni obavljali svoju sudačku dužnost.

Kad ste doznali da dolazi do uhićenja i na koji način?

Vezana vijest

Privođenje sudaca u Osijeku

Jutros sam doznao, jutros sam izviješten. Rano ujutro, dakle, da su suci lišeni slobode i da će se poduzeti radnje daljnjih izvida.

Oni već dulje nisu radili, jer im je bilo zabranjeno zbog stegovnog postupka. Kakva je sada situacija?

Pa, dvojica sudaca nisu radila jer su bila udaljena od obnašanja sudačke dužnosti do okončavanja stegovnog postupka. Jedan sudac je redovito radio. Međutim, sad nakon uhićenja… još jedan sudac neće obnašati sudačku dužnost, tako da ćemo se morati reorganizirati. Mi imamo 15 sudaca u Kaznenom odjelu. Svih 15 sudaca su uskočki suci i naravno da će nedostatak tri suca osjetiti se u organizaciji. Međutim, mi smo se reorganizirali i sud će nastaviti raditi svoj posao kao da smo u punom kapacitetu. 

Sigurno nije ugodna situacija, bez obzira što nema presude, za sud, da se na ovakav način spominje u medijima.

Vezana vijest

Suci Vekić i Krušlin

Pa, ne samo za Županijski sud u Osijeku, nego za cjelokupno pravosuđe ovi događaji su definitivno utjecali da ionako loš status i ugled u javnosti koje ima hrvatsko pravosuđe, da se naruši dodatno. Dugo vremena će trebati da mi iz ove teške situacije, govorim o pravosuđu, izađemo, da povratimo ugled, da ljudi koji se pojavljuju kao stranke, vrate povjerenje koje su imale do sad u hrvatsko pravosuđe, odnosno, odluke koje su se donosile na Županijskom sudu u Osijeku.

Slučajevi koji su u tijeku, što je sada s tim slučajevima?

Mi smo odmah po pokretanju postupka, odnosno po udaljenju sudaca od obnašanja sudačke dužnosti, podijelili te predmete drugim sucima. Drugi suci su već poduzeli radnje, tako da ti predmeti ne čekaju. Oni su u daljnjem procesu sudskog postupanja.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!