Ostani doma
Novosti / Hrvatska

OBUSTAVA JAVNE NABAVE

Predsjednik Fokusa u tri točke objasnio zašto je prvi potez Tomaševića 'jako loš za Zagreb': 'Gradonačelnik postaje usko grlo...'

Predsjednik Fokusa u tri točke objasnio zašto je prvi potez Tomaševića 'jako loš za Zagreb': 'Gradonačelnik postaje usko grlo...'
Igor Kralj/PIXSELL, Marko Lukunic/PIXSELL

Nađi je na nedavno održanim lokalnim izborima za gradonačelnika Zagreba dobio 1,98 posto glasova

Predsjednik strake Fokus i zastupnik u Saboru te bivši kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Nađi preko Facebooka je kritizirao odluku novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je obustavio sve javne nabave u gradu Zagrebu.  

Podsjetimo, Nađi je na nedavno održanim lokalnim izborima za gradonačelnika Zagreba dobio 1,98 posto glasova, dok je skupštinska lista koju je nosio dobila 2,27 posto, daleko nedovoljno za mandate vijećnika.

"Krenule loše odluke u Zagrebu..."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svom Facebook statusu Nađi je napisao kako se "krenulo loše odluke u Zagrebu" i u tri točke objasnio "zašto je zaustavljanje svih javnih nabava (osim financiranih EU fondovima) jako loše za Zagreb?". 

"1. Gradonačelnik postaje usko grlo. Ako osobno mora odobriti svaku javnu nabavu na proračunu mjerenom u milijardama kuna, to je jednostavno nemoguće uz sve druge poslove koje obavlja. 

2. Minus na računu se ne rješava zaustavljanjem investicija. A ovdje izgledao kao da je to plan jer se nabave zaostavlja "zbog mjera štednje". Plan je dakle zaustaviti sve nabave dok se račun ne napuni dovoljno da se može reći da je dug riješen. Mislim da će se vrlo brzo vidjeti da u gradu veličine Zagreba to baš i ne može dugo funkcionirati. 

3. Taj je model preslika ponašanja dosadašnjih nacionalnih vlada. Plaće, naknade, subvencije i udruge se ne diraju, EU projekti se ne diraju, a režu se nacionalne investicije. Pojednostavljeno, više ide u potrošnju, a manje u investicije. Više u preraspodjelu, a manje u stvaranje nove vrijednosti. Vidimo gdje nas je to dovelo kao zemlju. Zašto misliti da će u Zagrebu biti drugačije? 

Ostaje naravno mogućnost da razlozi navedeni za zaustavljanje javnih nabava nisu oni koji su navedeni nego da nova vlast zapravo ne zna što radi, pa su iz straha od pogreške zaustavili sve. 

Postoje puno bolji načini za podizanje transparentnosti nabava bez zaustavljanja istih", napisao je Nađi u statusu. 

Vezana vijest

Tomislav Tomašević

"Odluka u cilju racionalizacije trošenja sredstava proračuna Zagreba"

Tomašević je prije par dana izdao uputu o obustavi postupaka javne nabave.

"U vezi s dopisom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića od 7. lipnja 2021., kojim se daje uputa o obustavi postupaka javne i jednostavne nabave gradskih upravnih tijela ističemo kako je uputa dana u cilju racionalizacije trošenja sredstava proračuna Grada Zagreba i odnosi se isključivo na gradska upravna tijela, dakle ne na Zagrebački holding d.o.o. i ovisna trgovačka društva, kao niti na ustanove kojima je osnivač Grad Zagreb.

Time se ne dovodi u pitanje funkcioniranje komunalnih službi te odgojnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i svih drugih ustanova.

Od obustave su također izuzeti i postupci gradskih upravnih tijela koji su financirani ili sufinancirani sredstvima Europske unije, te koji su opravdani. Svi postupci javne nabave dovršit će se u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi", objasnili su iz Službe za informiranje Grada Zagreba. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!